Az alkalmazott fizika fellegvárába látogattak

Nagy teljesítmények randevújának is nevezhetnénk azt a találkozót, amit Hamvas István vezérigazgató kezdeményezett az idei Nemzetközi Ifjúsági Fizikatorna – Youth Phyiscs Tournamentet (IYPT) – magyar résztvevőivel. A fiatalok ezüstérmet szereztek, azaz remekül teljesítettek a világversenyen, ami az atomerőmű fizikus végzettségű vezetőjének felkeltette a figyelmét. A nyolctagú válogatott és három felkészítőjük örömmel tett eleget a meghívásnak. Az Oroszországban, harminc ország részvételével rendezett fizikatornán egyébként öten vettek részt, Kádár István, Varga-Umbrich Eszter, Nagy Balázs, Bánóczki Tina és Plaszkó Noel, a többiek egy Ausztriában rendezett versenyen „vigasztalódtak”. A majd’ három évtizedes múlttal bíró versenyre három éve az ELTE TTK Anyagfizikai Tanszékének tanárai toborozzák és készítik fel a diákokat. A középiskolás korú fiatalok közül többfordulós válogatón kerülnek ki a csapat tagjai, akiknek 17 előre megadott, úgy nevezett nyílt végű fizikai problémán keresztül kell bizonyítani tudásukat, rátermettségüket és kommunikációs készségüket. A részt vevő diákok a versenyt megelőzően elvégzett fizikai méréseiket és kutatásaikat egy angol nyelven előadott tudományos prezentáció formájában mutatják be két rivális csapatnak, amelyek egyike megvitatja az előadás fizikai tartalmát, a másik pedig komplex értékelést ad az elhangzottakról. A csapatok teljesítményét fizikusokból és fizikatanárokból álló nemzetközi zsűri bírálja el.

Az ezüstérmet szerzett diákok erőmű üzemi területén, látogatóközpontjában, múzeumában szereztek bővebb ismeretet az atomerőmű működéséről, áramellátásban betöltött szerepéről, biztonsági filozófiájáról. Mint mondták, meglepte őket a létesítmény nagysága és energiaellátásban betöltött szerepe. Hamvas István vezérigazgató arról beszélt, hogy az alkalmazott fizika fellegvára a paksi atomerőmű, majd arra is kitért, hogy szükség van a jó szakemberekre. Dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató arra buzdította a fiatalokat, hogy éljenek a kínálkozó lehetőséggel és tanuljanak külföldön, de családot alapítani, dolgozni térjenek vissza.
Hömöstrei Mihály, az ELTE fizikatanára, a diákok egyik felkészítője beszámolt arról a tervükről, hogy egy megyékre kiterjedő bázist építenek ki a versenyre való mind eredményesebb felkészülés érdekében. Hamvas István azon túl, hogy felhívta a figyelmet a Pakson meglévő potenciálra, arra is ígéretet tett, hogy az atomerőmű támogatni fogja a versenyen való részvételt.