Egyedülálló bizonyítványt kapott a paksi cég

Egyes sorszámot visel az Elektrometall-Paks (EMP) Kft. számára kiállított Gyártó Szervezet Jóváhagyási Bizonyítvány, azaz Magyarországon elsőként szerezte meg a jogosultságot arra, hogy közvetlenül szállítson alkatrészeket, berendezéseket a repülőgépiparnak.

Az ebből az alkalomból csütörtökön szervezett ünnepségre a cég 165 munkatársa mellett a német anyavállalat, a kiállító légügyi hatóság és a város képviselői is meghívást kaptak. Az ünnepségen elsőként az ingolstadti székhelyű anyavállalat, az Elektro Metall Export Gmbh elnöke, Uwe Basler köszöntötte a jelenlévőket kiemelve, hogy, amikor elődje 1989-ben még a Dunacenter égisze alatt elindította Pakson a kábelgyártást, bizonyára nem álmodott ilyen sikerről. Fontos állomásoknak nevezte, amikor tíz évvel később Vincze Károly került a cég élére, amely az ő vezetésével vált önállóvá.

A 2001-ben alapított EMP ügyvezetője, Vincze Károly kimagasló eredményként tekint arra, hogy hazánkban elsőként szerezték meg a jogosultságot arra, hogy tanúsítványt kiállítva közvetlenül szállíthassanak a repülőiparnak, ami igen komoly szakértelmet igényel. Mint lapunknak elmondta, bérmunkás cégből fejlődött minősített gyártóvá az Elekrometall-Paks Kft., ahol jelentős know-how halmozódott fel. A cég jelenleg 165 dolgozó számára biztosít stabil munkahelyet, 80 százalékuk minimum középfokú végzettséggel rendelkezik. Induláskor az autóiparnak gyártottak kábelkötegeket, ma 90 százalékban repülőgyártó cégek, a Diehl, az Airbus Helicopters, az Airbus Group a partnereik.

– 11 évvel ezelőtt jött az első komolyabb célkitűzés, az AS vagy EN 9100 minősítés megszerzése, az első tíz magyarországi vállalat között indultunk, akkor még egy államilag támogatott projekt keretében, hogy egy álmot valósítsunk meg. Álmot, hiszen rövid időn belül egy nemzetközi normáknak megfelelő munkaszervezetet kellett összerakni, az addig csak bérmunka-tevékenységet végző, csak az anyja kebelén csüngő, teljesen önállótlan munkacsoportból – mondta Vincze Károly. Hozzátette, szerencsére sokan hittek abban, hogy ezt meg lehet csinálni. A bővülő piac és a vevők intenzív érdeklődése miatt született meg a döntés 2013-ban, hogy Pakson is meg kell szerezni a Gyártó Szervezet Jóváhagyási Bizonyítványt, hogy ennek birtokában direkt szállításokat tudjanak megvalósítani. A tanúsítványt kiállító Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatal képviselői a felkészülés és auditálás bonyolult feladatába is betekintést engedtek a cég Paksi Ipari Parkban lévő telephelyén rendezett ünnepségen.