Régiók közti turisztikai összefogásról tárgyaltak

Pakson járt Kaposvár városmarketing- és turisztikai bizottsága, a viszontlátogatáson az elsődleges cél a tapasztalatcsere volt. A Prelátus-házban tartott találkozón egy Magyarországon egyedülálló, városok közötti, hálózatos turisztikai együttműködés kezdeményezéséről is döntöttek a szakbizottságok.

– Az atomerőmű-bővítés kapcsán Szekszárd után Kaposvárral és Kalocsával is aláírtuk azt az együttműködési megállapodást, mely a gazdasági mellett, kulturális, oktatási, sport- és turisztikai területre is kiterjed. Tervben van egy közös munkáról szóló szerződés Dunaújvárossal is. A cél, az elképzelések, ezen belül a turisztikai fejlesztési tervek összehangolása – tájékoztatott a találkozón Szabó Péter, Paks alpolgármestere. Pintér Attila kaposvári tanácsnok, az ottani városmarketing-bizottság elnöke szerint, ha a felek úgy gondolják, hogy ez kölcsönös előnyöket hozhat számukra, akkor érdemes minihálózatként kezelni a városok közötti együttműködést, ezzel adva lendületet a régiók belső turizmusának.

– Méltán lehet büszke Paks városa arra, hogy a több év alatt felépített turisztikai szakmai kapcsolatoknak köszönhetően gesztorszerepet tud vállalni ebben a projektben és tényleges tartalommal töltheti meg a gazdasági szerződéseket – erről Czink Dóra beszélt a rendezvényen. A referens azt is elmondta, hogy a következő lépés egy, az öt város közötti találkozó megszervezése lesz, ahol már a hivatalos turisztikai együttműködésről tárgyalhatnak.

– Modern, fiatalos, lendületes paksi arculat kialakításán dolgozunk, amely a város egy-egy „márkájára” épül, mint például a siller vagy az atomerőmű – mondta el Kovács Sándor, a bizottság elnöke. Az önkormányzati képviselő hozzátette: hatalmas lökést adhat a paksi turizmusnak, ha a nagy tömegeket fogadó Atomenergetikai Múzeum és az erőmű látogatóközpontja az elképzeléseknek megfelelően a városba költözik. Ami a városok közötti együttműködést illeti, szó esett egy olyan, a vízi turizmushoz kötődő vándorfesztiválról, amelyet évente más-más település rendezne meg.

A kaposvári szakbizottság tagjai paksi látogatásukon megtekintették városunk több nevezetességét: ellátogattak a Szentlélek-templomba, a Sárgödör térre és jártak a turisztikai információs irodában is.