Steril szobára lenne szüksége Feil Esztinek

Június közepe óta kórházban van és várhatóan karácsonyig ott is lesz Feil Eszter. Csontvelő-átültetésen esett át. Steril szobában tölti a napjait, az átültetés óta komoly fájdalmak közepette. Édesanyja vele van, hétéves húga Pakson édesapjukkal. A testvérek még csak nem is találkozhatnak.

A tortúra tavaly kezdődött, március 16-án. Nem csoda, hogy Eszti édesanyja, Géró Erika pontosan tudja a dátumot. A kislánynak tüdőgyulladása volt, a gyermekorvos laborvizsgálatot rendelt el. Ebből derült ki az, hogy leukémiás. Hosszadalmas, költséges és a család számára minden tekintetben megterhelő kezelések – beleértve a kemoterápiát minden mellékhatásával – következtek. Eközben Eszti megőrizte a jókedvét, szorgalmasan tanult és bízott. Biztatóak voltak az eredmények is, s orvosai azt mondták, jó eséllyel számíthatnak a teljes gyógyulásra.

Idén június elején azonban ismét egy szokványos betegséggel újabb gyötrelem kezdődött. A laboreredmények kétséget kizáróan igazolták, kiújult a leukémia, amelyről azt írja a daganatok.hu, hogy a 15 éven aluli gyermekeknél ez a leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatos megbetegedés, az összes gyermekkori rákos megbetegedés több mint egyharmadát teszi ki. A leukémia rosszindulatú rákos megbetegedések azon formája, amely a vérképző sejtekből indul ki. A leukémiás fehérvérsejtek nem képesek leküzdeni a szervezetbe jutó kórokozókat, baktériumokat, vírusokat, ezért a leukémiásoknál fertőzések és láz lépnek fel.

Eszti esetében először tüdőgyulladással, másodízben hasmenéssel kezdődött a dolog. Június elején Pécsre, fertőzőre került a kislány, majd csupán egy éjszakát tölthetett Pakson, az otthonában, szeptember 12-én Budapestre, a Szent László Kórházba kellett befeküdnie, ahol szeptember 20-án csontvelő-átültetést végeztek el rajta. A protokoll szerint ezt követően körülbelül száz napot kell kórházba töltenie. A cserfes, vidám kislány, akiről többször is írtunk, most az eddigieknél nehezebben viseli a bezártságot és a betegséget. Édesanyja azt mondja, sajnos ennek a beavatkozásnak velejárója a nyálkahártya-leválás. Eszter gyomrában, beleiben és a bőrén is sok a seb, ami fáj, viszket. A boksznak nevezett steril szobából nem jöhet ki, oda mindenki csak úgy mehet be, mintha műtőbe menne. Erika minden áldott nap lánya mellett van reggeltől estig, segít az ellátásában, a boksz rendben tartásában. Eszti most nem olyan jókedvű mint szokott, de sokat jelent neki, hogy édesapjával, a családtagokkal rendszeresen tud beszélni telefonon és osztályfőnöke, osztálytársai is hívják szinte mindennap. Tévét néz és a tankönyveit bújja, magántanulóként végzi el a negyedik osztályt. Az előző tanévben is rengeteget volt kórházban, mégis 4-esek, 5-ösök sorakoznak a bizonyítványában. Erika azt mondja, a csontvelő-átültetésre azért volt szükség, hogy megakadályozzák, hogy harmadjára is kiújuljon a betegség. Kisebbik lányuk, Edina sajnos nem lett jó csontvelődonornak, így Eszterke Londonból kapott csontvelőt.

– Az átültetés után 2-3 hét kell, amíg a donor sejtjei elkezdenek mozgolódni, akkor látják, hogy jó irányba halad-e – mondja az édesanya, aki nem rejti véka alá, hogy nagyon megviselik őket a történtek.

A család szinte ketté van szakítva lassan két éve. Az édesanya nem tud dolgozni, ápolási ellátást kap, Feil István, Eszti édesapja két műszakos munkarendben dolgozott, de ezt most nem tudja vállalni, hiszen ő gondoskodik a kisebbik lányról. Az ASE kosárcsapata, a Paksi FC és a Paksi Fogatsport Egyesület korábban gyűjtéssel igyekezett a Feil család segítségére lenni, mert a kislány gyógyulásáért vívott harcuk nemcsak lelkileg, anyagilag is nagyon megterhelő. Eközben a család paksi otthonában egy steril szoba kialakításán dolgoznak, mert csak akkor jöhet haza a kislány, ha ez rendelkezésre áll. Ha minden jól megy, Eszterke és anyukája a karácsonyt már itthon tölthetik, átültetés után 40-50 nappal, ha megvannak a megfelelő körülmények, egy-két napra hazajöhetnek.

Géró Erika – Feil Eszter számlaszáma: OTP 11773463-30909562.