Jó tudni: a kéményseprés

Jelenleg 17 megye közel 2500 településén végzik a katasztrófavédelem kéményseprői a lakossági kémények tisztítását, ellenőrzését.

Az, hogy milyen gyakran érkezik valakihez a kéményseprő attól függ, hogy milyen tüzelőberendezéssel fűt, nem pedig attól, hogy fűtési időszak van-e. A gázüzemű és zárt égésterű tüzelőeszközök esetében kétévente, minden egyéb fűtőberendezés esetében évente van ellenőrzés, aminek időpontjáról 15 nappal korábban kap értesítést a tulajdonos, akit ha ekkor nem talál otthon a kéményseprő, újabb időpontról hagy értesítést, ha pedig akkor sem tudja elvégezni a munkát, akkor a tulajdonosnak 30 napja van az időpont-egyeztetésre, ám ekkor már körülbelül 500 forint kiszállási díjat kell fizetnie. A gazdálkodó szervezetek esetében a kémények ellenőrzését, tisztítását változatlanul kéményseprő cégek végzik megrendelésre.

Természetesen lehetősége van a lakosságnak az ingyenes sormunkán túl további kéményellenőrzés vagy tisztítás rendelésére, ám ezért már fizetni kell. A kéménysepréssel kapcsolatos bővebb információt a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu honlapon találnak.