Süli János: egy lépéssel közelebb Paks II-höz

Egy lépéssel közelebb – kommentálta Süli János polgármester Lázár János bejelentését az Európai Bizottság atomerőmű-beruházást érintő döntéséről. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a 70. Kormányinfón számolt be arról, hogy november 17-i dátummal lezárta az Európai Bizottság azt a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárást, amelyet a paksi atomerőmű kapacitás-fenntartásával kapcsolatban a közbeszerzések ügyében indított. Paks város polgármestere ezt fontos eredménynek nevezte, de felhívta a figyelmet arra, hogy egy lépés még vissza van, hiszen a tiltott állami támogatásról szóló vizsgálat még nem zárult le. Mint hozzátette, szerinte nem kétséges, hogy ez is pozitív eredménnyel zárul, ahogyan ezt Lázár János is előrevetítette.

– Az Európai Bizottság döntése arról szól, hogy Magyarország az uniós közbeszerzési irányelveket nem sértette meg, Magyarországnak joga volt arra, hogy Oroszországgal az atomerőmű megépítésről és a hitelfelvételről megállapodást kössön – mondta Lázár János kiemelve, hogy mindez hosszú tárgyalássorozatnak eredménye.

– Az Európai Bizottság az orosz–magyar szerződés minden aspektusát megvizsgálta, alapos, körültekintő vizsgálatot folytatott, korrekt együttműködésről tett tanúbizonyságot – vázolta. Azt is elmondta, hogy Magyarország arra vállal kötelezettséget Oroszországgal, az orosz beruházóval közösen, hogy a beruházási érték 55%-ában az EU közbeszerzési normáit alkalmazza – kivéve a speciális atomenergetikai berendezéseket. A 12,5 milliárd eurós beruházás – amelynek engedélyezése intenzíven halad – a következő harminc év legnagyobb magyar és talán legjelentősebb közép-európai beruházása lesz: közvetlenül 7 ezer, közvetetten 10 ezer munkahelyet teremt, részletezte Lázár János, aki szerint reális esély van arra, hogy 2017-18-ban a kapacitás-fenntartással kapcsolatos munkák fizika értelemben is megkezdődjenek.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy 2013. november 25-én tájékoztatták az Európai Bizottságot arról, hogy Magyarország tervezi egy új atomenergetikai megállapodás megkötését Oroszországgal és egy új államhitel felvételét is. Az erről szóló szerződést Moszkvában írták alá 2014. január 14-én Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor jelenlétében. Ezt követően öt eljárás indult Brüsszelben, amelyek közül immár négy lezárult. A függőben lévőt 2015. november 23-án indította az Európai Bizottság, hogy értékelje: „a magyar beruházást ténylegesen piaci feltételek mellett valósítják meg vagy az állami támogatást tartalmaz”.

Süli János azt mondta, hogy egy tervezett angol erőműnél hasonló témában indult eljárás, de megkapta a zöldlámpát, ami arra enged következtetni, hogy Magyarország esetében is ilyen döntés születik. Hozzátette, Lázár János utalt is arra a bejelentéskor, hogy napokon belül megérkezhet ez a jóváhagyás. Paks polgármestere kérdésünkre azt is elmondta, hogy szintén – várhatóan napokon belül – rendeződik a térségi támogatások ügye, azaz forráshoz jut a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány. A szervezet – mint a kuratórium elnöke, dr. Kovács Antal mondta – természetesen felkészülten várja az erre vonatkozó döntést és haladéktalanul közzéteszi pályázatát, amely fókuszál arra, hogy segítségére legyen a térség önkormányzatainak abban, hogy felkészülten várhassák a küszöbön álló beruházást.