Alkalmas a paksi telephely az új blokkok megépítésére

– Megállapítottuk, hogy a paksi telephely alkalmas az új blokkok építésére, és meghatároztuk azokat a paramétereket, amelyeket az emberi és természeti eredetű hatások kivédése érdekében a tervezésnél figyelembe kell venni – jelentette ki dr. Aszódi Attila az Országos Atomenergia Hivatal telephely-engedélyezési eljáráshoz kapcsolódó közmeghallgatása előtt.

A paksi atomerőmű kapacitás-fenntartásáért felelős kormánybiztos azt mondta a sajtótájékoztatón, vizsgálataik két kérdésre kerestek választ. . Az egyik, hogy van-e olyan tényező, amely kizárja a paksi telephely alkalmasságát. A másik az, hogy azonosítsák azokat az emberi és természeti eredetű hatásokat, amelyekkel számolni kell a tervezés során. Kifejtette, hogy a maga nemében páratlan vizsgálattal igazolták, hogy a paksi telephely alkalmas arra, hogy ott új atomerőművi blokkok épüljenek. A várható hatásoknál ritka, százezer évente előforduló eseményeket, extrém időjárási körülményeket is figyelembe vettek. A kormánybiztos újságírói kérdésre megerősítette, hogy a paksi az ország legjobban megkutatott telephelye, hiszen négy atomerőművi blokk és egy másik nukleáris létesítmény, a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója is itt működik, de a vonatkozó tudományterület rengeteget fejlődött és a nukleáris biztonsági szabályzatok elvárásai is szigorodtak, ezért került sor az elmúlt harminc év legkomplexebb telephely-vizsgálatára, amely során háromdimenziós szeizmikus méréseket, műholdas radarvizsgálatokat és mélyfúrásokat is végeztek.

A sajtótájékoztatót követően vette kezdetét a Csengey Dénes Kulturális Központban az Országos Atomenergia Hivatal által szervezett közmeghallgatás, amelyen hozzávetőleg százötvenen jelentek meg.