Húsz évvel tovább működhet a 3. blokk

Az Országos Atomenergia Hivatal kiadta a Paksi Atomerőmű 3. blokkjának üzemidő-hosszabbítási engedélyét, így az a tervezett 30 év helyett összesen 50 éven át vehet részt a hazai áramtermelésben. Az 1. és 2. blokkok már korábban megkapták az üzemidő-hosszabbítási engedélyt.

A 3. blokk üzemeltetési engedélye és eredetileg tervezett üzemideje 2016. december 31-én jár le. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. – hasonlóan az első két blokkhoz – egy évvel a határidő előtt kérelmet nyújtott be az Országos Atomenergia Hivatalhoz a működési idő húszéves meghosszabbítására. – Több ezer oldalas dokumentációban összefoglalt tudományos elemzéssel igazolták, hogy az „óriási tartalékkal rendelkező orosz dizájn” a biztonsági elvárásokat teljesíti, műszakilag alkalmas a tovább üzemeltetésre – tájékoztatott dr. Kovács Antal. Az atomerőmű kommunikációs igazgatója azt is hozzátette, hogy ráadásul gazdaságilag is megalapozott ez a lépés, hiszen az üzemidő-hosszabbítás során kevesebb mint 20 ezer Ft/kWh áron biztosítanak áramtermelő kapacitást, ami a legolcsóbb megoldás.

Korábban ugyan már két blokk esetében kért a Paksi Atomerőmű üzemidő-hosszabbításhoz engedélyt, abban a tekintetben azonban úttörő a mostani eljárás, hogy ez az első olyan blokk, amelynél már a kérelem benyújtása idején bevezették a 15 hónapos üzemanyagciklust. Ennek lényege, hogy a korábbi 12 hónap helyett 15 hónaponként állítják le a reaktort karbantartásra, üzemanyag-átrakásra, ami a többlettermelésen túl biztonságnöveléssel és a környezeti terhelés csökkentésével jár. A következő karbantartás a 3. blokk esetében jövő év elején esedékes.

A Paksi Atomerőmű 4. blokkjánál is elkezdődött az üzemidő-hosszabbítás engedélyezési eljárása. Az eredeti engedély 2017. december 31-ig szól, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által benyújtott kérelem alapján az Országos Atomenergia Hivatal november elején megkezdte a hatósági munkát.

Dr. Kovács Antal arról is beszélt, hogy a világon elsőként az Amerikai Egyesült Államokban merült fel az üzemidő-hosszabbítás gondolata, máig itt kapott legtöbb blokk ehhez engedélyt. Magyarország az amerikai példát követi és a felkészülésben is számít az ottani tapasztalatokra. A független szakértők – köztük jelentős gyakorlattal, referenciával rendelkező amerikai szakemberek – és az Országos Atomenergia Hivatal mellett a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is figyelemmel kíséri az üzemidő-hosszabbítási programot, mondta a kommunikációs igazgató.