Több építőmunkára készül a DC Dunakom Plusz Kft.

Első jelentős nagyberuházásuk a Barátság és a Szabó Erzsébet utca által határolt tömbbelső-felújítás volt, amit azóta öt másik követett. A DC Dunakom Plusz Kft. ügyvezetője, Puskás János a TelePaks Kistérségi Televízióban idézte fel a cég történetét és beszélt az aktualitásokról. Az említett tömbbelső-felújítás kapcsán – még DC Dunakom Kft.-ként – komoly lakossági ellenérzéssel szembesültek. – Az ott élők tartottak a felújítás miatti zajoktól és attól is, hogy hangoskodó fiatalok kedvelt helye lesz a terület – mondta el az önkormányzati cég vezetője, hozzátéve: a bontás során többször kiderült, hogy a közművezetékek nem a tervrajzon jelzett helyen húzódnak, így előfordult áramkimaradás és vízhiány is. – Ezek után állandó szakfelügyeletet rendeltünk meg a közműszolgáltatóktól és így minimálisra csökkentek a szolgáltatási hibák. 2014 óta nemcsak tömbbelső-rekonstrukciót bíznak a cégre, hanem utcafelújításokat is. A kft. a környéken egyedülálló módon rendelkezik inerthulladék-kezelési és újrahasznosítási engedéllyel. Az építőipari hulladékot az utcafelújításoknál, az új burkolat alapjában használjuk fel – fogalmazott Puskás János.
Mivel utcafelújításkor gyakran hónapokra le kell zárni egy szakaszt, a cég munkatársai napi kapcsolatban vannak a lakókkal, akik panaszaikkal közvetlenül hozzájuk fordulhatnak. – Próbáljuk mindig azonnal orvosolni a problémát. A lakók szerencsére elfogadják, hogy egy ekkora építkezés kellemetlenségekkel jár, és tudják, hogy az eredmény – a szép környezet, az ingatlanok értéknövekedése – megéri a türelmet.

Azzal, hogy az önkormányzat saját cégét bízza meg a munkálatokkal, a pénz helyben marad, elkerülhető a hosszadalmas közbeszerzési eljárás, nő a helyi foglalkoztatottság és paksi alvállalkozókat vonnak be a kivitelezésbe. Ezek a célok vezérelték a város korábbi vezetését és vezérlik a jelenlegit is, amikor a cég építőipari tevékenységét erősítették az utca- vagy a tömbbelső-felújításokkal. – 2016-ban a meghívásos közbeszerzési értékhatár 100 millió forintra csökkentése miatt kevesebb feladatot tudtunk vállalni az ún. in-house szerződések keretében, ekkor az Ady Endre utcában, a múzeum előtti téren és a Váci utcai tömbbelső rekonstrukcióján dolgoztak a szakembereink. Idén újra 300 millióra emelkedett az értékhatár, így több munkára készülünk. Szeretnénk elnyerni a Kurcsatov és Ifjúság utca közötti tömbbelső-rekonstrukció munkáit. Emellett több utca felújítására is elkészültek a tervek, de a megbízásokról csak a városi költségvetés elfogadását követően tudunk tárgyalni a városvezetéssel – mondta el Puskás János. Hozzátette: többször érte vád a helyi építőipari vállalkozásokat a kapacitáshiány és a felkészületlenség okán, ám a cég tapasztalatai ezt nem támasztják alá: kis segítséggel több vállalkozás is megfelel a közbeszerzés által támasztott követelményeknek, szerződött helyi partnereik időre és megfelelő minőségben dolgoztak.
Építőipari tevékenysége mellett a DC Duna­kom Plusz Kft. településüzemeltetőként a parkok és játszóterek gondozásáért, a helyi köztemető üzemeltetéséért felel, emellett az intézmények takarítása, a környezet-egészségügy (szúnyogirtás, síkosságmentesítés) és az önkormányzati bérlakás- és helyiséggazdálkodás is feladata. A több mint nyolcvanféle feladat ellátásán körülbelül másfél száz alkalmazott és mintegy 80-100 közfoglalkoztatott dolgozik. A cég dolga a közmunkások foglalkoztatása is, ők végzik az árokpartok tisztítását, a fűnyírást és a parlagfű irtást.

Korábban a helyi iskolák karbantartását is a cég végezte. Miután a működtetés átkerült az államhoz, a Szekszárdi Tankerületi Központ egy másik helyi cégnek adott megbízást. – Érzékenyen érint minket a döntés, hiszen komoly bevételkiesést jelent. Több mint tíz éve végeztük az iskolák karbantartását, ideértve a nyári szünetekre időzített nagyfelújítási munkákat, az intézményi játszóterek működtetését, a zöldfelületek kezelését és a síkosságmentesítést.

A cégnek a bérlakások üzemeltetésében is változásra kell készülnie, mivel a rendszer átszervezésén dolgozik az önkormányzat. Veszprémi példa alapján, a Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével tervezik működtetni a lakásgazdálkodást. Az elképzelés egy közös tulajdonú lakásszövetkezet kialakítása. Puskás János reménykedik benne, hogy a karbantartás és a felújítás a cég feladata marad. A cég az atomerőmű-bővítés kapcsán is szeretne minél több lehetőséget megragadni, hiszen a DC Dunakom Plusz Kft. széles tevékenységi palettája révén minden területen képes megfelelni a megnövekedett igényeknek. – Cégünk tavalyi összárbevétele szűk 1,5 milliárd forint volt, ennek 2%-a az elvárt nyereség, ezt most is teljesítettük. Reméljük, így lesz ez a jövőben is, dolgozunk rajta, hogy az említett bevételkieséseket pótoljuk – tette hozzá Puskás János.