Fiatalok ezreit szólítja meg a Kolonics Alapítvány

Ritmusváltásra készül a Kolonics György Alapítvány, amely ugyanezzel a címmel tartotta évindítóját Pakson, az Aktív Energiaházban. Míg korábban elsősorban kiállítások, emlékversenyek formájában igyekeztek fenntartani és továbbadni a Kolonics György által képviselt eszmeiségeket, értékeket, addig most olyan programokat indítanak, amelyek fiatalok ezrei számára tolmácsolják ezt az értékrendet.

Csabai Edvin, a kuratórium elnöke azt mondta, a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel együtt karrierkövető programot indítanak, amibe 15 éves korukban vonják be a válogatott sportolókat. A közös életpálya-tervezés a sportolói pályafutásra és a civil életbe való átállásban is segítséget kíván nyújtani. Az Erzsébet Táborokban markáns szerephez jut idéntől a kajak-kenu. A nyári szünet tíz hete alatt összesen harmincezer gyerekeket szeretnének vízre csábítani, ezzel figyelmüket a sport felé terelni. Szintén az Erzsébet Táborokba és a Magyar Diáksport Szövetség rendezvényeire viszik el a Mondd el, bajnok! című sorozatot, amelyben népszerű, példaértékű életpályával rendelkező sportolók vállalták az alapítvány üzeneteinek közvetítését. A program Szász Emese olimpiai bajnok párbajtőröző, Storcz Botond olimpiai bajnok kajakos, Hadfi Dániel Európa-bajnok cselgáncsozó részvételével indult. Ők – Emesét kivéve – a paksi rendezvényen is részt vettek.

A tavaly indult Jövő reménysége programban évente a sportág négy szakágának egy-egy jó tanuló, eredményes, példamutató életvitelű sportolóját támogatják egy-egymillió forinttal. A múlt évi nyerteseket Pakson köszöntötték az egybegyűltek, köztük kiválasztott mentoraik, Vaskuti István, Angyal Zoltán, Storcz Botond és Kozmann György. Csabai Edvin szerint az, hogy ők a fiatalok mellé állnak, segítik őket, legalább akkora lökés, mint a pénzbeli támogatás. Az elnök hozzáfűzte, hogy szervezetektől, cégektől később sem terveznek ehhez a programhoz forrást szerezni, magánadományokból teremtik el a Jövő reménysége programhoz szükséges pénzt, mert ennek a lényege az, hogy „szívből jön, szívnek megy”.