Világbajnok tésztahidat építettek a paksi mérnökhallgatók

Végy nyolc kiló tésztát, szükséges mennyiségben kétkomponensű ragasztót, dolgozz öt-hat napon át éjt nappallá téve. Ez a világbajnok tésztahíd receptje. Ja, és – ha lehet – ne lépj rá a kész műre, mert nem tesz jót neki.

Két paksi egyetemista nyerte az idei tésztahídépítő világbajnokságot. Huszák Donát és Horányi Benjamin hídja 421 kg-ot bírt, ezzel nyerték meg az Óbudai Egyetem rendezett nemzetközi versenyt. A korábban az ESZI padjait koptató fiatalemberek az egyetem Bánki Donát gépész karának mechatronikai mérnöki szakán tanulnak, Donát másod-, Beni elsőéves. Ugyanide járt korábban a szintén paksi Rohn Richárd, aki nemcsak elődjük, hanem – mint mondták – segítőjük, mentoruk is volt. Donát Feil Ervinnel építette első hídját, de társa mozgalmasabb hobbikat szeret, így alakult ki a nyerő csapat Horányi Benjaminnal. Ahogy a srácok beszámolójából kiderült, a tésztahíd építése nem egyszerű feladat, komoly tervezés, előkészítés kell hozzá, és nem árt, ha van a nagypapának egy műhelye is, mert tésztából hidat építeni nemcsak idő-, hanem helyigényes művelet is. Sajnos, mint mondták, már a tészta sem a régi, például nem könnyű egyenes spagettitésztához jutni. Az pedig fontos kellék, akárcsak a megfelelő penne-, makarónitészta és a jó ragasztó.

Szigorú szabályok vonatkoznak a méretre, technológiára, de még akkor is közbejöhet valami, ha mindent előírásszerűen végeznek. Ezt történt esetükben is: Beni egyszerűen rálépett a kész szerkezetre. A baleset nyomait sikerült eltüntetni és a híd épségben megérkezett Óbudára. Az, hogy mennyit bír, csak ott derült ki. Abban bíztak, hogy túlszárnyalják az eddigi legjobb eredményüket, ami 300,7 kg volt, de azt nem is merték remélni, hogy több mint száz kilóval, ami egyben a világbajnoki címet jelenti. Ráadásul még kétszer szólították őket az eredményhirdetésen, két különdíjjal is gazdagabbak lettek.

Donát és Beni nem hagyja abba a tésztahídépítést, de nem is ez lesz a főfoglalkozásuk, bár ahogy Donát megjegyezte, nem bánná, ha lenne egy ilyen osztály a Paks 2-nél, szívesen dolgozna ott, esetleg megépítenék a Paks-Kalocsa hidat is. A tréfát félretéve, Donát mindenképpen szeretne egy szép hidat a szobájába, Benit viszont inkább a verseny- és kísérletező szellem hajtja, szeretne változtatni, javítani a konstrukción, hogy a jövő évi világbajnokságon ismét esélyesként induljanak. Azt mondták, jó volna, ugyanannyit javítani saját rekordjukon, mint idén.

A legrövidebb távú terveiknek viszont vajmi kevés köze van a tésztához és tésztahídhoz: éppen most van a vizsgaidőszak. Azt szeretnék a lehető legjobban abszolválni. Persze, ha az iskolának szerzett hírnevet a tanárok némi pluszponttal jutalmaznák, azt nem bánnák…