A paksi beruházás is téma volt az Atomexpón

Tendereket ír ki idén az ASZE orosz cégcsoport, hogy az építők a terepen a jövő év elején megkezdhessék a Paks II projekt előkészítését – jelentette ki Valerij Limarenko, a paksi erőművet bővítő orosz fővállalkozó cégcsoport elnöke hétfőn az MTI kérdésére Moszkvában az Atomexpo 2017 nemzetközi fórumon. Limarenko emlékeztetett arra, hogy a kormányközi megállapodás alapján a beruházás mintegy 40 százalékát magyar vállalkozók valósítják meg. Méltatta, hogy Budapest külön minisztert nevezett ki a projekt megvalósítására. Az idei Atomexpón – amelyen 62 ország 600 cégének mintegy 5 ezer képviselője vett részt – felszólalt Süli János, paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter és Aszódi Attila államtitkár.

Süli János Paks II megvalósításával kapcsolatban magyar újságíróknak elmondta, hogy a munka a műszaki fázisba ér. – Mindenekelőtt azokat a lépéseket fogjuk megtenni, amelyek a terület előkészítését célozzák, ugyanakkor Pakson is akarjuk már látni a nyomát az építkezésnek 2018-ban, tehát a felvonulási épületeket, a lakóterület előkészítését – mondta. A miniszter közlése szerint az erőmű építésén dolgozókat nemcsak Pakson, hanem a régió más olyan településein is szeretnék elhelyezni, ahonnan az erőmű elérhető, olyan szállásokon, amelyek később más célokra is hasznosíthatók lesznek. Feladatként nevezte meg az úthálózat megerősítését, hogy se a munkások, se az anyagok szállítása ne ütközzön akadályba.

A miniszter és az államtitkár egyaránt hangsúlyozta, hogy nagyon fontos az orosz partnerekkel való napi kapcsolattartás. Süli János elmondta: moszkvai tárgyalásainak az volt a célja, hogy „minél hamarabb, a megadott határidőre és költségkereten belül el tudjuk végezni a munkát, és ezt napi, heti egyeztetés, havi koordináció keretében lehet csak biztosítani”.

-Úgy gondolom, hogy az ütemezés tekintetében jól haladunk, az orosz féllel napi szintű a kapcsolat. Erre is szükség van, mert egy ilyen nagy projektben nagyon sok koordinálási feladat van, mi ezen az úton haladunk tovább a jövőben is – idézi összefoglalójában az MTI Aszódi Attila államtitkárt.