A kacagás és humor nincs korhoz kötve

Harmadízben adtak egymásnak randevút a Paks Kistérségi Szociális Központhoz tartozó nappali ellátást nyújtó intézmények zömében időskorú ellátottjai ezúttal Nagydorogon. Négy telephelyen, Nagydorogon, Kajdacson, Kölesden és Pakson működnek ilyen intézmények, utóbbi helyszínen az időseket és fogyatékkal élőket ellátó egység egy telephelyen, integrálva.

Borbás László igazgató azt mondta, három éve Kölesdről érkezett a találkozó életre hívásának ötlete. Már az első alkalommal műsorral mutatkoztak be a közösségek. Így volt ez most is: a humorral, helyenként öniróniával fűszerezett bemutatók nagy tetszést arattak bizonyítva, hogy a jókedv és kacagás nem korfüggő. A paksi idősek klubja tréfás darabbal, a fogyatékkal élők zenés produkcióval álltak színpadra. Az előadásokat közös ebéd, majd zenés délután követte a nagydorogi sportcsarnokban, ahol erre az alkalomra kiállítás is nyílt. Markó Anita, a helyi intézményegység vezetője azt mondta, az volt a vezérelv, hogy megmutassák a község értékeit.

A nappali intézmény fenntartása háromezer főnél nagyobb településeken kötelező, a működtető önkormányzatok állami normatívát kapnak az üzemeltetéshez. Ez az összeg azonban, mint Borbás László rámutatott, általában kiegészítésre szorul, ami különösen igaz a nappali ellátók esetében, hiszen ez – ahogy fogalmazott – igen drága szolgáltatás. Hozzátette, minden tisztelet azoké az önkormányzatoké, amelyek bár nem kötelező, vállalják a költségeket.

Az idősek klubjaira a szakemberek szerint egyre nagyobb szükség van, a családok sok esetben nem tudnak megfelelően gondoskodni az idős szülőkről, rokonokról. A nappali ellátás viszont enyhíti a magányt, tartalmas elfoglaltságot, egészségügyi kontrollt biztosít.