Korszerűsítik az atomerőműben a szabályzó és biztonságvédelmi rendszert

Folyik a szabályzó és biztonságvédelmi rendszer rekonstrukciója a Paksi Atomerőműben.
Tavaly a kettes, idén az egyes blokkon történik meg a rendszerek felújítása. A változás – mint Pekárik Géza érzékeltette – olyan, mint áttérni a képcsövesről a síkképernyős LCD televíziókra.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese azt mondta, az üzemidő hosszabbítást követő egyik kurrens feladat a folyamatirányítási rendszerek felújítása, hiszen ezek a 60-70-es évek műszaki színvonalát képviselik. Cseréjük azért is esedékes, mert a tervezési élettartamukat elérték, a szükséges alkatrészek utánpótlása egyre kevésbé biztosítható.

Az új, digitális rendszer nagymértékben eltér az elődjétől, az üzemeltetési, karbantartási, létesítési feladatok is markánsan különböznek az eddig megszokottól. A digitális technika összes előnyét magával hozza a rekonstrukció, tehát óriási lépést jelent a mostani, négy blokkra vetített tízmilliárd forintos nagyságrendű beruházás.

Pekárik Géza azt mondta, az újonnan telepített digitális rendszerek szolgáltatásai és megbízhatósága messze meghaladja a korábbi technika nyújtotta lehetőségeket. Az új rendszerek képesek az önmaguk működését ellenőrzi, jelzik a meghibásodást, a rendelkezésre állásuk lényegesen magasabb, a karbantartási szükséglet viszont minimális, így hatékonyabb működést várnak tőlük.

A témáról bővebben a Paksi Hírnökben olvashatnak. A lap legfrissebb számát szombat reggeltől keressék a megszokott helyeken!