Úszva hozta Paksra az élővizek védelmének üzenetét a sportember

Tavasszal egy velocipéd nyergében érkezett Paksra, kedden úszva Hidvégi-Üstös Pál ultratáv-sportoló. Célja változatlanul az, hogy felhívja a figyelmet a Duna védelmének fontosságára a Duna Régió Stratégia magyar elnökségének évében. Még egy látogatásra lehet számítani idén, hiszen néhány hét múlva útra kel, hogy a Duna forrásától a torkolatig 10 országon keresztül körülbelül 3200 km-t tegyen meg futva.

A tervezettnél kicsit később érkezett meg a Duna-korzóhoz Hidvégi-Üstös Pál kedden délután. Az új rendezvényhajónál fiatal kajakosok, kenusok várták, s kísérték el az ASE csónakházig, ahol Barnabás István alpolgármester köszöntötte, s a város megvendégelte a nagy teljesítményeiről híres, Vácon élő sportembert.

Hidvégi-Üstös Pál fáradtan mesélt élményeiről. Elárulta, hogy a ki-beszállás a vízbe, nagyon sok energiát emészt fel. Napi nyolc-tíz órát tölt a vízben, ami most 17-18 fokos. Pénteken indult el Vácról és a tervek szerint csütörtökön Bajáról indulva érkezik meg Mohácsra. A 235 kilométeres távból egy napra 30-40 kilométer jut. Egyes szakaszokon – ahogy Pakson is – evezősök csatlakoznak hozzá.

Az extrém kihívások teljesítését nem önmagáért, hanem mindig egy nemes cél üzenetének közvetítése érdekében. Most a Dunára szeretné irányítani a figyelmet, s ezt teszi majd az úszás után is. A 70 maraton a Dunáért elnevezésű program keretében szeptember végén tíz országon keresztül végigfut a Duna forrásától a folyó torkolatáig.

Az ultrasportoló nevéhez számos emberfeletti sportteljesítmény fűződik. Végigúszta és végig is futotta a Tiszát, végigkerékpározta és futotta Afrikát Fokvárostól Alexandriáig, járt Nyugat-Szaharában és magyar felfedezők nyomában húszezer kilométeren keresztül járta, biciklizte végig Közép-Ázsiát 2013-ban.