Ausztráliában tanít a paksi múzeumpedagógus

Mondhatjuk, hogy Kákai Emese a fél földgolyót átutazta, hogy magyar néptáncot oktathasson: a Paksi Városi Múzeum munkatársa három hónapos kiküldetésre utazott Ausztráliába, hogy segítse az ottani, diaszpórában élő magyar közösségek boldogulását.

A fiatal paksi múzeumpedagógus a Kőrösi Csoma Sándor Program keretében jelentkezett arra az ösztöndíjprogramra, aminek köszönhetően elutazhatott a déli földteke kontinensnyi országába, mégpedig a nyugati part déli részére, Perth-be, az Indiai-óceán partjára. Az említett programot annak érdekében hozták létre, hogy a magyar szórványközösségeket támogassák, és az anyaországgal való kapcsolattartást erősítsék. A pályázat országos szinten legfeljebb 115 főnek biztosít ösztöndíjat a magyar identitás erősítése érdekében végzett ismeretátadási, oktatási, szervezési tevékenység ellátására.

Emesére mintegy 24 órás repülőút várt, átszállással Brüsszelben és Abu Dhabiban. Többkörös pályázat útján esett rá a választás – mint azt elutazása előtt elmondta – nagy szerencse folytán, tartaléklistáról került ugyanis beválogatásra. A múzeumpedagógus izgatottan, készült az utazásra, kissé kapkodva, hiszen már nem várt pozitív válaszra.

Szállást mentoránál, a Nyugat Ausztráliai Magyarok Egyesületének elnökénél kapott. A Nyugat-Ausztráliába érkezett magyarok első hivatalos szervezete 1950 augusztusában alakult meg, 1955 októberétől viseli a jelenlegi nevét. Amint Emese elárulta, több feladata is lesz náluk, a néptánc- és népzeneoktatás mellett tulajdonképpen bármi, amit ráosztanak: magyar nyelv gyakorlása az elszármazottakkal, citeraoktatás, közösségi programok szervezése, közösségépítő, valamint óvodai foglalkozás megtartása. A múzeumpedagógus januárban jön vissza Paksra.