Személyes tapasztalatokat szereztek a KKÁT-ban

A kazetták beszállításáról, a biztonsági berendezésekről és intézkedésekről tájékozódott a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában tett látogatása során a TEIT Ellenőrző Bizottsága.

-Én azt látom, hogy jól felkészült szakemberek, megbízható technológia van itt. A Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója nagy kockázatot a környezetére nem jelent. Idén ugyan most ellenőriztünk itt először, de nyugodtan aludtam az év első felében is a tároló felöl – foglalta össze tapasztalatait Fülöp János elnök, Fadd polgármestere.

A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás tucatnyi település részvételével 25 éve gyakorolja a civil kontrollt a területén lévő nukleáris létesítményekben. A szinte alapítástól működő ellenőrző bizottság feladata, hogy a társulás területén működő nukleáris létesítmények tevékenységéről rendszeresen tájékoztassa a tagságot, lakosságot.

Füri Bálint bizottsági alelnök, Dunaszentbenedek korábbi polgármestere mondta el, hogy a bizottságot azért hívták életre, hogy legyen egy rugalmasabb, mobilabb szervezet a lakossági ellenőrzés gyakorlására. Hozzátette, az évek során sok erőműben járt, van összehasonlítási alapja, ennek tükrében mondja, hogy eddigi látogatásaik során meggyőződtek, hogy magas szintű a biztonság.

A TEIT Ellenőrző Bizottságnak vannak új tagjai, akik még nem látták, hogyan érkeznek meg a kiégett fűtőelemek az átmeneti tárolóba és hogyan szállítják, tárolják be azokat, így most ezt nézték meg, eközben a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. munkatársai a biztonsági berendezésekről, intézkedésekről is tájékoztatást adtak.

A bizottság tagjai, ha megkérdezik őket, tudnak személyes élményeikről beszélni, de az itt látottakról beszámolunk a TEIT-nek és mindenki a saját településén a helyi sajtóban, a képviselő-testületnek is – tájékoztatott Fülöp János. Azt mondta, partner mind az RHK Kft., mind az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. ezeknek az ellenőrzéseknek a lebonyolításában.

-Korábban is, most is azt láttuk, hogy az épület, megbízható, földrengésbiztos, a kezelőszemélyzet érti a dolgát, ugyanezt az erőműről is el tudjuk mondani, mondta el az elnök. Mint megtudtuk tőle, a következő látogatás helyszíne az atomerőmű lesz, ahova a négyes blokki főjavítás idején szeretnének elmenni.