Toborzás miatt került előzetesbe egy paksi férfi

Titkos toborzás miatt került előzetesbe egy Ukrajnában kiképzett paksi férfi, aki a szakadárok oldalán akart harcolni. A gyanúsított ellen nemzetközi elfogató parancsot adtak ki korábban.

Egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte a Szekszárdi Járásbíróság azt a paksi férfit, akit „a szövetséges fegyveres erőn kívüli, fegyveres összeütközésben résztvevő szervezetbe belépéssel elkövetett titkos toborzás” bűntettével gyanúsítanak – közölte a Szekszárdi Törvényszék Sajtóosztálya.

A férfi – a megalapozott gyanú szerint – Donyeckben vett részt katonai kiképzésen, hogy a reguláris ukrán haderők ellen harcoljon a szakadárok oldalán – olvasható a bíróság honlapján. A gyanúsítottal szemben a nyomozás során belföldi, európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki.

A bíróság az előzetes letartóztatást a gyanúsított szökésének, elrejtőzésének a veszélye miatt rendelte el. A végzés nem jogerős, a gyanúsított és védője is fellebbezést jelentett be.

A büntető törvénykönyv szerint egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő ez a cselekmény.  A bűntettet – mint az MTI megírta – nemcsak az követi el, aki szövetséges fegyveres erőkön kívüli, idegen fegyveres szervezetbe toboroz, hanem az is, aki ilyen szervezetbe önként belép, ajánlkozik vagy kiképzésen részt vesz.