Tavaly ősz óta figyelték a toborzással gyanúsított férfit

Komoly médiafigyelem kíséri annak a paksi férfinek a történetét, akit tiltott toborzás gyanújával kedden előzetes letartóztatásba helyezett a Szekszárdi Járásbíróság. A Blikk információi szerint terrorelhárító felderítők fogták el.

A megalapozott gyanú szerint a 43 éves paksi férfi Donyeckben katonai kiképzésen vett részt, hogy a reguláris ukrán haderők ellen harcoljon a szakadárok oldalán.

A Magyar Idők már azt is közölte, hogy a férfit L. Krisztiánnak hívják. Tevékenysége már múlt év őszén feltűnt a Terrorelhárítási Központ felderítőinek. Operatív nyomozást folytattak ellene, majd feljelentést tettek és európai illetve nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. A lap szerint három napja fogták el. Mint írják, nem vallási vagy elvi meggyőződésből, hanem a zsoldosoknak járó fizetségért harcolt és toborzott.

L. Krisztiánra egykori iskolájának ma már nyugalmazott pedagógusa úgy emlékszik, hogy mindig balhé volt körülötte. – Szélsőséges, nehezen kezelhető gyerek volt. Több zűrje volt az iskolában, de a részletekre már nem emlékszem – fogalmazott.

Egy másik, szintén ma már nyugdíjas pedagógus éppen az ellenkezőjét mondta: eleven, mozgékony gyerek volt, de nem volt kirívó, nem volt renitens, csak olyan, mint a többi kamasz. – Minden tanítványomra emlékszem név szerint. Krisztián aranyos, okos, figyelmes fiú volt hatalmas kék szemekkel – mesélte a pedagógus, akit nagyon meglepett a hír. Mint mondta, a fiút, akinek édesanyja Dunakömlődön tanított, 14 éves kora óta nem látta és nem is hallott felőle.

-Krisztián felettem járt a gimnáziumban. Nagyon nem lepett meg a hír. Úgy tudom, rendőr szakközépiskolát végzett – mondta egy volt diáktársa, aki úgy emlékszik, hogy 2014-ben még rendőrként dolgozott a férfi.

L. Krisztiánt „a szövetséges fegyveres erőn kívüli, fegyveres összeütközésben részt vevő szervezetbe belépéssel elkövetett” tiltott toborzás bűntettével gyanúsítják. A tiltott toborzást a büntető törvénykönyv szerint az is elköveti, aki nem szövetséges fegyveres erőnél katonai kiképzésen vesz részt, büntetési tétele 1–5 év szabadságvesztés.