2022-re készülhet el az új Duna-híd Pakstól délre

A kivitelezés 2020-ban kezdődhet, az átadás várhatóan 2022-ben lesz – tájékoztatott a Kalocsa és Paks közötti Duna-híddal kapcsolatban Font Sándor kérdésére Aradszki András energiaügyi államtitkár.

A napi.hu írt arról hogy Font Sándor (Fidesz) országgyűlési képviselő a parlament ülésén érdeklődött a paksi erőmű-beruházáshoz kapcsolódó, Kalocsa és Paks közötti Duna-híd előkészítésének jelenlegi állásáról.

A képviselő szerint az átkelő nagyon fontos lenne a térségben élőknek, ám – mint mondta – a helyi ellenzék rontja a tervezett híd hitelét, legutóbb már az építkezés elmaradásáról „vizionáltak”.

Aradszki András energiaügyi államtitkár azt válaszolta: a híd megvalósítása kiemelt jelentőségű beruházása a magyar útfejlesztési programnak. A tervezési szerződést októberben megkötötték, a kivitelezés 2020 első negyedévében indulhat meg és várhatóan 2022 első felére készül el – válaszolta az államtitkár.

Az új híd – mint a portál emlékeztet rá – az 512. számú főúttal Kalocsát az M6-os autópályával kötné össze, a teljes hossz mintegy 20 kilométer. Az építést lehetőség szerint uniós és magyar forrásból finanszíroznák. A hídtól azt remélik, hogy a város és térsége jobban tud kapcsolódni a Paks 2 beruházáshoz, azaz az atomerőmű új blokkjának építéséhez.