Támogatja a TEIT az új atomerőművi blokk létesítését

Több évtizedes tapasztalataira támaszkodva, egyúttal figyelemmel a térség jövőjének fejlesztési és foglalkoztatási lehetőségeire, a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás támogatja az új atomerőművi blokkok felépítését és hosszú távú működését.

A társulás – mint nyilatkozatában olvasható – támogatja az új atomerőművi blokkok felépítését és hosszú távú működését. – Társulásunk települései továbbra is igényt tartanak az aktuális, az őszinte és a közérthető tájékoztatásra, az ellenőrzési lehetőségek fenntartására és kiterjesztésére, a kölcsönös tiszteleten és előnyökön alapuló együttműködés folytatására.

A TEIT közleményében azt írja, hogy a Paksi Atomerőmű az elmúlt 35 évben egyértelműen bebizonyította, hogy működése biztonságos, környezeti hatása elenyésző, szakembereinek felkészültsége és elkötelezettsége magas szintű. Mindezeknek köszönhetően a települések lakossága évtizedek óta él együtt az atomerőművel és támogatja annak működését, valamint kapacitásának fenntartását.

Dr. Bálint József elnök, Kalocsa polgármestere azt mondta, a Paksi Atomerőmű körüli 12 kilométeres térségben elhelyezkedő települések társulása 25 éves jubileumi rendezvényén döntött úgy, hogy az ország nyilvánossága előtt is kinyilvánítja támogatását az új atomerőművi blokkok létesítése érdekében. Emlékeztetett rá, hogy tizenhárom település tagja a TEIT-nek, így az 60 ezer magyar állampolgár érdekeit képviseli.

A társulás azzal a céllal alakult, hogy őszinte, sokrétű párbeszéd alakulhasson ki az atomerőművel, érvényesíthessék a lakosság reális igényeit a Duna mindkét partján. A szövetség tevékenységét a bizalomépítés és együttműködés jellemzi – hangsúlyozza a támogatói nyilatkozat, amely azt is részletezi, hogy a társulás képviselői betekintést nyerhetnek az alkalmazott nukleáris technológia bármely pontjára, helyszíni társadalmi kontrollt végezhet, információkat gyűjthet és terjeszthet, emellett saját sugárvédelmi környezetellenőrző rendszert is működtet. A TEIT és a Paksi Atomerőmű negyedszázados együttműködése már európai mintapélda.

– 35 éve együtt élünk az atomerőművel, korrekt kapcsolat alakult ki. Mivel megismertük a Paks II terveit, részt vettünk a környezetvédelmi engedélyezés folyamatában, hiszen minden településen tartottak közmeghallgatást, egyértelműen kinyilvánítjuk, hogy ez a települési társulás támogatja az új blokkok építését – húzta alá az elnök. Hozzátette, a tervezett blokkok modernebb technológiát képviselnek, megépítésük az energiaellátást szolgálja, de fontos hozadéka a területfejlesztés is.