Korip-horgolásra hívnak a koraszülöttek világnapja alkalmából

Pakson is van már mód szervezetten segíteni a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) munkáját az inkubátorokba kerülő kis polipfigurák (koripok) horgolásával, ruhagyűjtéssel.

– A korip több egy játéknál – emelte ki dr. Bősz Ildikó önkéntes, a paksi korip-horgolós találkozók kezdeményezője, akinek az első korip-horgolós összejövetel megvalósításában Sáfrány Szilvia segített, és a Kincskereső Gyermekkönyvtár is a kezdeményezés mellé állt. – Ez a figura mindvégig az inkubátorban marad a koraszülött babával, aki bele tud kapaszkodni a köldökzsinórra emlékeztető csápjaiba, és nem a „rideg” csöveket markolássza. A csápocskák tapintása jó hatással van a korababákra, mivel a méhen belüli létre emlékezteti, és így megnyugtatja őket – mondta el dr. Bősz Ildikó, hozzátéve, hogy a találkozókon lépésről lépésre megtanítják a korip készítését, ugyanis nem mindegy, hogy milyen a nyolckarú külleme, mérete, milyen fonalból és töltettel készül. Azt is elmondta, hogy mivel a koripokat megkapják a babák, folyamatos utánpótlásra van szükség a kedves figurából.

Az első találkozón közel húszan voltak, a második összejövetelt november 18-án 10-től 14 óráig tartják a Kincskereső Gyermekkönyvtárban. Az időpont nem véletlen: november 17-e a koraszülöttek világnapja.

A szervezők elmondták, hogy azok is tudnak segíteni, akik inkább varrnak mint horgolnak, de tulajdonképpen bárki, mert szívesen fogadnak 44-50-es méretű ruhácskákat, textilpelenkákat, valamint pamutvászon, flanel, bébiplüss és polár anyagot, a koripok elkészítéséhez pedig fonalat, mégpedig Catania Originalst és Catania Colort, két motringból három polipot tudnak készíteni.

A felajánlásokat két adománygyűjtő ponton lehet leadni, a Kincskereső Gyermekkönyvtárban, illetve a Szembogár Optika üzletben. Az összegyűlt ruhákat, anyagokat, koripokat a KORE budapesti központjába juttatják el.