Első kézből juthattak információhoz a vállalkozók

Telt ház volt az önkormányzat által szervezett fórumon. Fotó: Babai István/Paksi Hírnök
Telt ház volt az önkormányzat által szervezett fórumon. Fotó: Babai István/Paksi Hírnök

Huszonnégy órában zajlik majd a munka az erőműépítés során. Műszakváltásokkor közel háromezer dolgozó utaztatását kell majd megoldani, a dolgozóknak szabadidejükben hasznos időtöltést kell biztosítani, etetni, gyógyítani kell őket – mondta el a paksi önkormányzat és az Atomsztrojexport Rt. által közösen szervezett fórumon az ASZE csoporthoz tartozó cég paksi fióktelepének vezetője. – A Paks-Szekszárd távolságnál nagyobban nem gondolkodunk a munkaerő utaztatásánál – tájékoztatott Gennady O. Tepkyan.

Megtöltötték vállalkozók, cégvezetők és más érdeklődők a Duna Hotel konferenciatermét azon a fórumon, amelyet a város önkormányzata azzal a céllal hívott életre, hogy közvetlen információhoz juttassa a szolgáltatói szektor képviselőit elősegítve, hogy minél sikeresebben vehessék ki részüket a Paks II. projekthez kapcsolódó feladatellátásból, illetve a Pakson tartózkodó orosz és majd később más nemzetbeli munkavállalók mind otthonosabban érezhessék magukat.

Szabó Péter polgármester arról beszélt, hogy az önkormányzat is készül az ideérkező munkavállalók ellátásra – számtalan tanulmány született, tervpályázatokat hirdettek –, de fontos feladatnak tartják, hogy a vállalkozók, a szolgáltató iparban dolgozók első kézből kapjanak információt a várható igényekről.

-Gyakorló vállalkozóként tudom, hogy milyen fontos, milyen sok előnyt jelent az információ – fogalmazott Kovács Sándor alpolgármester hangsúlyozva, hogy az önkormányzatnak éppen az a célja, hogy a rendelkezésére álló információkat megosztva elősegítse a paksi vállalkozók „helyzetbe kerülését”. Mint rámutatott, korántsem csak az atomerőmű építése jelent kihívást, illetve lehetőséget, hiszen nagyon komoly városfejlesztési programot valósít meg az önkormányzat a következő években.

Gennady O. Tyepkán azt mondta, jelenleg körülbelül hetven orosz szakemberük dolgozik Pakson, állandó munkatársak, illetve kiküldetésben lévők. Számuk év végéig elérheti a százat, jövő év végére pedig minimum megduplázódik. Gennady O. Tepkyan tájékoztatása szerint fokozatosan emelkedik majd az erőmű építőinek létszáma, ami várhatóan eléri a nyolc- családtagokkal együtt a tízezret, s eközben a Paks II. Zrt. is bővíti szakemberállományát, a majdani üzemeltetői létszám körülbelül kétezer lesz.

A szakember kendőzetlenül beszélt arról, hogy milyen nehézségekkel találkoznak nap, mint nap elsősorban a nyelvi akadályok miatt. Szavai szerint olyan hétköznapi gondokkal szembesülnek, hogy nem lehet oroszul taxit hívni, nem tudják, honnan lehet ételt rendelni, kicsi a szállodai kapacitás, nincs patyolat, ahol a munkaruhákat tisztítani lehetne és kevés az olyan vendéglátóhely, ahova be lehetne ülni vacsorázni. – Az önök segítsége nélkül ezeket a problémákat nem tudjuk megoldani – fogalmazott.

A fióktelep vezetőhelyettese kérte, hogy oroszul, de legalábbis angolul tüntessék fel az üzlettulajdonosok a legfontosabb információkat: nyitva tartást, az üzlet profilját, hogy megkönnyítsék a külföldi munkavállalók tájékozódását.

-Paks nagyon komfortos, csendes, nyugodt város, de ha megkezdődik a beruházás ez meg fog változni – mondta Gennady O. Tepkyan. A terv az, hogy folyamatos munkarend lesz, 8-tól délután 4-ig, 4-től éjfélig, illetve éjféltől reggel 8-ig tart majd egy műszak, ami azt jelenti, hogy éjszaka fognak közlekedni a dolgozókat szállító buszok, szükség lesz éjszaka nyitva tartó üzletekre. Kérdésre válaszolva mondta el, hogy legfeljebb Paks-Szekszárd távolságban tervezik utaztatni a munkaerőt. Elsősorban autóbusszal, de a vasút is szóba jöhet.


A város úthálózatát – mint rámutatott – felül kell vizsgálni, mert most csak egy úton lehet eljutni az erőművi telephelyre, ha itt valami történik nemcsak az építkezésben, de az atomerőmű műszakváltásában is fennakadást okozhat. Egy hozzászóló azt vetette fel, hogy éppen az ilyen gondok elkerülése érdekében az atomerőmű és az autópálya között közvetlen összeköttetést kellene kiépíteni.

Szabó Péter polgármester ennek kapcsán arról tájékoztatott, hogy miként a város minden egyéb ellátórendszerét, úgy a közlekedését is felülvizsgálják, hogy meghatározzák azt, hogy milyen beavatkozásokra van szükség. Szót ejtett arról, hogy városkártya bevezetését, vállalkozásösztönző programok, pályázatok indítását tervezik de – tette hozzá – természetesen hasonló fórumokat is szerveznek, hogy a város lakossága is megismerje a terveket, fejleményeket.