Folyamatos a fejlesztés az RHK Kft. létesítményeiben

2018-ban megnyitják a második kamrát a bátaapáti radioaktív hulladéktárolóban, az első kamra ugyanis megtelt. A Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóban (NRHT) új hulladék elhelyezési stratégiát alkalmaznak a jövőben, így két és félszeresére nő az adott térben elhelyezett hulladékmennyisége. Az atomerőművel közösen kidolgozott új módszer miatt az eredetileg tervezett 16 helyett 6 kamrát kell építeni, ami 18 milliárd forint megtakarítást eredményez.

Minderről dr. Kereki Ferenc ügyvezető igazgató beszélt a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. hagyományos évértékelő sajtótájékoztatóján, Budapesten. Elmondta, hogy az egyes kamrában 4833 hordónyi hulladék van, a technológiai épületben 1700. Az idén húszéves létesítmény üzemeltetési tapasztalatai jók.

Eddig vasbetonkonténerekbe helyezték a radioaktív hulladékokkal töltött hordókat, a jövőben acélkonténerekben viszik a földalatti tárolóba, a hordók közötti teret pedig radioaktív hulladékkal kevert cementpéppel töltik ki. 2017-ben elkészült második kamra geometriája is eltér az elsőtől. Az új módszert 2018-tól alkalmazzák.

A Pakson lévő Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolóban is új koncepciót dolgoztak ki az Országos Atomenergia Hivatal ellenőrzése mellett, így a korábbinál sűrűbb rácsosztásban, több elhasznált fűtelemet tudnak befogadni a kamrák, ami dr. Kereki Ferenc szavai szerint 4-5 milliárd forint költségcsökkenéssel jár.

A létesítmény húsz, máig üzembe helyezett kamrájában jelenleg 9007 kazetta van, 2017-ben befejeződött egy újabb négy kamrából álló modul építése, így lesz elegendő kapacitás az atomerőműből érkező kiégett kazetták fogadására. Évente 300 kazettát szállítanak vasúton az atomerőműből. Az idei betárolás már befejeződött. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-nél bevezetett C15 projekt miatt csökken az évente elhasznált fűtőelemek száma.

Fejlesztik és modernizálják az intézményi hulladékok befogadására szolgáló püspökszilágyi Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tárolót is. Ebben az évben fejeződött be a légtechnikai berendezések cseréje, így folytatódhat a korábban elindított biztonságnövelő program, mondta Kereki Ferenc.

Az RHK Kft. Nyugat-Mecsekben folytatott kutatási programjával kapcsolatban arról számolt be a cég vezetője, 2017 márciusában Bakonya térségében újabb kutatófúrás létesült. „A mindeddig összegyűjtött adatokból, vizsgálati eredményekből a szakemberek továbbra is arra a megállapításra jutottak, hogy a bodai agyagkő egy igen jó vízzáró képességű kőzet, mely az elmúlt évezredekben kellő stabilitást mutatott – mondta az ügyvezető. Hozzátette, cél a nagy aktivitású vagy hosszú élettartamú radioaktív hulladék végleges elhelyezésére szolgáló tároló helyének pontos meghatározása.

Az RHK Kft. különös hangsúlyt helyez tevékenységének társadalmi elfogadottságára. Négy telephelyén négy önkormányzati társulással folytat együttműködést. Rendszeresek a lakosság tájékoztatását szolgáló közös programok, mondta Honti Gabriella. Az RHK Kft. kommunikációs vezetője arról is tájékoztatott, hogy a kétévente esedékes közvélemény-kutatások éppen most zajlik. Az eddigi eredmények büszkeségre adnak okot, hazánkban példaértékű a radioaktív hulladékok elhelyezését szolgáló tevékenység ismertsége és elfogadottsága – vázolta Honti Gabriella.