Hívásra érkezik a kéményseprő

A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com
A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com

Január elsejével megváltoztak a kéményseprés szabályai. Ennek lényege, hogy az egylakásos épületek tulajdonosai az általuk használt tüzelő- fűtőberendezés fajtájától függően évente vagy kétévente, a nekik megfelelő időpontban, maguk igényelhetik a kéményseprőipari ellenőrzést, továbbra is ingyenesen, olvasható a katasztrófavédelem honlapján.

Ennek alapján tehát az egylakásos ingatlanban – jellemzően családi házban – élők most már nem kapnak a kéményellenőrzés időpontját megajánló értesítést a kéményseprőipari szervtől, illetve egyes településeken az önkormányzati közszolgáltatótól. A kéményseprő az ingatlantulajdonos kezdeményezésére érkezik majd és végzi el a sormunkában előírt feladatokat. Az ingatlanhasználó szabadon egyeztetheti a területi szolgáltatóval a kéményellenőrzés időpontját és nem függ a szolgáltató munkavégzésének menetrendjétől. A lakossági szektorban továbbra is kizárólag a kéményseprőipari szerv, vagy a szerződéses közszolgáltató végezhet kéményellenőrzést, tisztítást, vizsgálatot, így a sormunkában meghatározott feladatokat is, amelyek továbbra is ingyenesek, hívják fel a figyelmet.

Egylakásos épület nem kizárólag családi ház lehet. Minden olyan lakóingatlan annak minősül, ami nincs társasházként, vagy lakásszövetkezetként bejegyezve. A többlakásos, többemeletes lakóház is ide sorolandó, amennyiben nem alakult társasházzá. Nincs változás a társasházakat és lakószövetkezeti ingatlanokat illetően: a kéményseprők továbbra is tervezett sormunka keretében, a megajánlott időben érkeznek és vizsgálják meg az épülethez tartozó égéstermék-elvezetőket.

A gazdálkodó szervezethez tartozó ingatlanok – egyéni vagy társas vállalkozások székhelyeként, telephelyeként vagy fióktelephelyként bejegyzett ingatlanok – füstelvezetőinek ellenőrzését, ahogy jelenleg is, az adott megyében, illetve ellátási területen nyilvántartásba vett kéményseprőipari egyéni vállalkozóktól vagy szolgáltató cégektől kell megrendelni. A szakemberek a vizsgálatot díjfizetés ellenében végzik el, írják még a hírben.