Fergeteges koncertet adott a Pannon Filharmonikusok Pakson

A Pannon Filharmonikusok és Bogányi Tibor karnagy. Fotó: Babai István
A Pannon Filharmonikusok és Bogányi Tibor karnagy. Fotó: Babai István

Állva ünnepelte a közönség a Pannon Filharmonikusok zenekart az önkormányzat által szervezett újévköszöntő hangversenyen. Teltház volt a Csengey Dénes Kulturális Központ színháztermében, ahol Szabó Péter polgármester köszöntője után hallhatta a közönség a könnyed hangvételű, ünnepi hangversenyt.

A Pannon Filharmonikusok több mint egy évtizede ad újévi hangversenyt székhelyén, Pécsett. Paksi szereplésük – ahogy Bogányi Tibor karnagy köszöntőjében elárulta – régóta váratott magára. Az újévi hangversenyt három éve hívták életre Pakson, a város akkori polgármestere, Süli János kezdeményezésére.

Az Artisjus nívódíjával, Pécs Pro Communitate kitüntetésével, Baranya Megye Művészeti Díjával. Bartók Béla−Pásztory Ditta-díjjal, Baranya Megyei Príma-díjjal elismert zenekar, amely a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program nagykövete volt, feledhetetlen élménnyel ajándékozta közönségét.

Az esten a fiatal mezzoszoprán, Kálnay Zsófia mellett László Boldizsár közreműködött szólistaként. A Paksra haza érkező tenort szűnni nem akaró tapssal jutalmazta a közönség. László Boldizsár egyebek mellett Leonard Bernstein West Side Story-jából a Tonight című dalt feleségével, Nánási Helgával énekelte, de nem ez volt az est egyetlen meglepetése: megszólaltatta régi hangszerét, a trombitát is.

A Pannon Filharmonikusok újévi díszhangversenyén Giuseppe Verdi, Johann Strauss, George Gershwin és Leonard Bernstein jól ismert dallamai, Antonín Dvořák, Johannes Brahms virtuóz darabjai csendültek fel.

A több mint kétórás hangversenyen Bogányi Tibor karnagy nemcsak zenekarát, hanem közönségét is kifogástalanul dirigálta. A nézők szavak nélkül is értve az instrukciókat bekapcsolódtak a fináléba, majd vastapssal jutalmazta a bravúros produkciót adó Pannon Filharmonikusokat.