Folyamatban van az idei költségvetés előkészítése

Légi felvétel Paksról. Fotó: Babai István/Paksi Hírnök
Légi felvétel Paksról. Fotó: Babai István/Paksi Hírnök

Az elmúlt év októberében jóváhagyta a képviselő-testület a 2018-as költségvetési koncepciót, amiben kijelölték az idei gazdasági év főbb irányait. Meghatározták az illetményalapot, a pótlékokat, elfogadták az inflációnak megfelelő dologi kiadások növekedését.

A hét éves gazdasági programhoz igazítják a költségvetésben szereplő beruházásokat, felújításokat – mondta el Szabó Péter polgármester sajtótájékoztatón. December végén a Magyar Államkincstár nyilvánosságra hozta azokat az irányelveket, amelyekkel támogatja az önkormányzat működését. Az önkormányzati fenntartású intézmények vezetői is leadták igényeiket, amelyek nagy része törvényi előíráshoz kapcsolódik, de vannak plusz igények is, amiket az önkormányzat igyekszik kielégíteni.

Az elmúlt év során megállapodás született a Paksi Atomerőmű Zrt.-vel, aminek eredményeként jelentős növekmény várható a bevételekben, több beruházás elindulhat. Példaként említette a polgármester az Életfa Idősek Otthona bővítését, tervezik a piactér lefedését, valamint belterületi utcák felújítását. A bölcsődei férőhelybővítést is szeretnék megoldani, elsőként a régi Kápolna utcai intézmény épületét kezdik el kialakítani erre a célra.

Alakul a kormánnyal kötendő külön megállapodás is, amely ugyancsak befolyásolja a beruházásokat, felújításokat.

A költségvetési rendeletet a képviselő-testület egy fordulóban tárgyalja február 14-i ülésén.