Népviseleti bált rendez a Tehetség Művészeti Alapítvány

Belépés kizárólag népviseletben, vagy népi jellegű ruhában – ezzel a mottóval rendez bált február 3-án, szombaton a paksi Erzsébet Nagy Szállodában a Tehetség Művészeti Alapítvány.

A Tehetség Műhely táncosai. Fotó: magán archívum
A Tehetség Műhely táncosai. Fotó: magán archívum

A népviseleti bált Szabó Péter, Paks polgármestere, dr. Sükösd Tamás, Sárbogárd polgármestere társaságában Iker Józsefné az alapítvány vezetője nyitja meg. Iker Józsefné arról tájékoztatott, hogy az esten bemutatkozik a Tehetség Táncműhely, lesz közös éneklés és közös tánc a Tarsoly zenekar közreműködésével.

– Célunk egy olyan miliő megteremtése, ami néhány évvel ezelőtt divat volt az adatközlő vagy hagyományőrző falvakban. Én magam az ötletet a szülőfalumból hoztam, hiszen Bogyiszlón gyakran voltak ilyen események – fogalmazott a néptánc pedagógus.

– Bízom benne, hogy Pakson is előkerülnek a népviseletek. A német nemzetiségi együttesnek alapítója vagyok, vezettem is egy évig és sokat gyűjtöttem az itteni svábság körében. Találtunk szép viseleti darabokat, amelyeket ugyan már nem lehet hordani, de készítettek, készítettünk ez alapján újakat – vázolta.

Iker Józsefné azt is elmondta, hogy a Tehetség Művészeti Alapítvány táncműhelye 2017 szeptemberétől működik Pakson. Próbáikat a Csengey Dénes Kulturális Központban tartják. Ugyanitt május 26-án önálló estet tartanak, de szervezésükben lesz Bonyhádon regionális minősítő, a Balatonnál néptánc tábor. Mindemellett három külföldi meghívás is van tarsolyukban: Belgiumba, Olaszországba és Görögországba várják őket.