TEIT: ismét megnyugtató válaszokat kaptunk az atomerőműben

A TEIT vezetői és ellenőrző bizottságának tagjai. Fotó: Vida Tünde
A TEIT vezetői és ellenőrző bizottságának tagjai. Fotó: Vida Tünde

Minden kérdésükre megnyugtató választ kaptak a TEIT Ellenőrző Bizottságának tagjai, akik ezúttal a társulás vezetőivel kiegészülve tettek látogatást a Paksi Atomerőműben. A négyes blokk épületének süllyedésével kapcsolatban felröppent hírek adtak ugyan apropót látogatásuknak, de ez cseppet sem volt példa nélküli, hiszen – ahogy emlékeztettek rá – évente több alkalommal sort kerítenek hasonlóra.

A bizottság elnöke, Fülöp János faddi polgármester 1979-ben az erőmű építésén, majd 1983. és 2003. között az üzemeltetésen dolgozott, így első kézből vannak információi. – Tisztában vagyok azzal a magas színvonalú műszaki és biztonsági kultúrával, amellyel volt kollégáim üzemeltetik az atomerőművet – szögezte le.

Fülöp János azt is elmondta, hogy teljesen nyugodt az épületsüllyedésről szóló hírek ellenére és a települése lakosságát is meg tudja nyugtatni. – Választási év van, minden átpolitizálódott, nem szakmai alapokon születnek ezek a hírek – vázolta.

Az elmúlt évek során bármikor bármilyen ok miatt hasonló kéréssel kerestük meg az atomerőművet, mindenre választ kaptunk. A környék lakossága értékeli ezt a nyitottságot, amivel a Paksi Atomerőmű a TEIT települések felé fordul – részletezte.

Arról is beszélt, hogy az épületmozgás miatt érkeztek lakossági kérdések, ezért kezdeményezte a mostani látogatást, amely során lementek „mínusz hat méterre” azaz a reaktor alá, megnézték az épületet kívül, belül, láthatták a földrengésbiztonság növelését szolgáló megerősítéseket, a mozgás monitorozását szolgáló mérő pontokat.

-Nyilván szabad szemmel nem lehet megállapítani egy milliméteres elmozdulást, de természetesen hiszünk a szakemberek, a mérési eredményeknek. Nem gondolnám, hogy egy 30-40 méter magas épületnél ennek bármiféle jelentősége lehet. Azt merem mondani, hogy aludjanak nyugodtan, azt tesszük mi is – zárta szavait.

Dr. Kovács Antal adott tájékoztatást az ellenőrző bizottság tagjainak.
Dr. Kovács Antal adott tájékoztatást az ellenőrző bizottság tagjainak.

Dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató, aki a településvezetőkből, civilekből álló csoportot elkísérte a 3-as és 4-es blokkot magába foglaló úgy nevezett kettes kiépítésre is mutatta az épület falain, mennyezetén látható megerősítéseket. – Megmutattuk azt a három ezer tonna vasat, amit beépítettünk és megmutattuk a monitorozó rendszert is – tájékoztatott.

A kommunikációs igazgató arra is emlékeztetett, hogy, amikor a stresszteszt kapcsán vizsgálták a Paksi Atomerőmű földrengésállóságát, az kiválóan vizsgázott. – A paksi Atomerőmű kibírna egy fukusimai méretű földrengést, aminek lássuk be nagyon kicsi az esélye – fogalmazott. Kiemelte, hogy miután egy atomerőműről van szó, mint sok egyebet, ezt a kérdést is rendszeresen vizsgálják, így, ha bármi történne, időben észre vennék és megtehetnék a szükséges intézkedéseket.

Dr. Kovács Antal tájékoztatása szerint, körülbelül háromszáz mérési pont van az atomerőműben, amelyek közül többet fel is kerestek. A szenzorokat ott helyezték el, ahol az épület falai „a legnagyobb feszültségnek vannak kitéve”. – Körbe jártuk a reaktort, láthatta mindenki, hogy nincs a sehol repedés. Ez egy kontroll alatt tartott, rendszeresen vizsgált, a beavatkozási szinttől messze lévő süllyedés – mondta a kommunikációs vezető.

Gáncs István, Tengelic polgármestere, a TEIT alelnöke szerint teljesen megnyugtató válaszokat kaptak saját kérdéseikre, s a lakosságtól érkező felvetésekre, s a helyszínen maguk is meggyőződhettek az elmondottakról.

Elmondta, hogy a most kapott információkat – ahogy teszik ezt 25 éve – továbbítják a már jól kiépített csatornákon a települések lakossága felé. Hozzáfűzte, hogy az erőművezetéstől kapott tájékoztatás szerint az utóbbi időben ismét sok adatszolgáltatásra kötelezik az atomerőművet, majd ezek elferdítésével minden szakmai alapot nélkülöző „felfújt álhíreket” gyártanak.