Nemzetközi Minőség-Innováció 2017 díjat nyert a Paksi Atomerőmű

A Paksi Atomerőmű reaktorcsarnoka. Fotó: Vida Tünde
A Paksi Atomerőmű reaktorcsarnoka. Fotó: Vida Tünde

 

A Paksi Atomerőmű Nemzetközi Minőség-Innováció 2017 díjat nyert nagyvállalati kategóriában, az elismerést csütörtökön este adták át a spanyolországi Bilbaóban – közölte Molnár Pál, az Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, a pályázat nemzeti koordinátora az MTI-vel.

A Paksi Atomerőmű a VVER-440 típusú atomerőművi blokk üzemeltetési ciklusának hosszabbítatásával pályázott, és nyert nemzetközi díjat.

A bíráló bizottság kiemelte, hogy az üzemeltetési ciklus meghosszabbításával nőtt a biztonság, javult a gazdaságosság és csökkent a környezetterhelés – tájékoztatott Molnár Pál. 2017 márciusában ugyanezért a fejlesztésért az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. megkapta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2016. évi Fejlesztési Innovációs Díját.

Az úgynevezett C15 projektnek köszönhetően 2016-ban a 3. blokk 100 százalékos teljesítmény-kihasználás mellett üzemelt, ami egyedülálló a világban üzemelő 23 VVER reaktorblokk között. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy rekordteljesítményt érjen el a Paksi Atomerőmű. A 3. blokk után 2017-ben a 2. blokk is leállás nélkül termelt áramot egy éven át, azaz 2017-ben az év minden napjának minden percében üzemelt.

Az innováció bevezetése miatt az atomerőmű évente átlagosan 26 nappal több időt tölt üzemben, ami jelentős gazdasági előnnyel jár, az éves szintű pénzügyi eredményhatása 3 milliárd forint. A 15 hónapos ciklus bevezetése nyomán átlagosan 3%-kal csökken a kiégett fűtőelemek mennyisége és jelentősen csökken a karbantartások során keletkező kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok, valamint a nem radioaktív hulladékok mennyisége.

A Minőség-Innováció nemzetközi pályázatot a finn államelnök 2007-ben alapította, a pályázathoz – meghívás alapján – Magyarország 2013-ban csatlakozott, azóta minden évben eredményesen szerepel – mondta Molnár Pál.

A nemzetközi kiírásra beadott pályázatokat első körben nemzeti szinten bírálják el, a 2017. évi kiírásra 27 magyar beadott pályázatból 7 kapott nemzeti szinten elismerést, és mindegyiket befogadták a nemzetközi verseny döntőjébe, ahol 14 ország 86 pályaműve versenyzett különböző kategóriában – tájékoztatott a nemzeti koordinátor.