Költségvetéséről tárgyalt a húsz településen érintett társulás

Az óvodákban, iskolákban is dolgozik majd szociális munkás. Fotó: Babai István
Az óvodákban, iskolákban is dolgozik majd szociális munkás. Fotó: Babai István

Szociális alapellátási feladatokat végez, központi orvosi ügyeletet működtet, belső ellenőrzést végez egyebek mellett a Paksi Többcélú Kistérségi Társulás. Feladatait a Paksi járáshoz illetve a Kölesdi Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozó húsz településen végzi. A paksi városházán tartott ülésén a társulási tanács első körben tárgyalta az idei büdzsét.

Március 15-ére válik véglegessé a költségvetés – tájékoztatott a társulási csoport vezetője. Vargáné Lengyel Csilla arról is tájékoztatott, hogy strukturális változás nincs sem a bevételek, sem a kiadások tekintetében. Az állami támogatást a gesztorönkormányzat, azaz Paks igényli, vannak saját bevételei az intézményeket, a különbözetet a települések finanszírozzák.

Vargáné Lengyel Csilla azt mondta, örömteli hír, hogy január elsejétől kettőről háromfősre bővült a belső ellenőrzés létszáma, amire – miután rengeteg a feladat – már szükség volt. Arról is beszélt, hogy a múlt évet illetően újdonság, hogy Pakson szeptembertől működik a hajléktalanok nappali melegedője.

Borbás László, a Paksi Kistérségi Szociális Központ vezetője ennek kapcsán arról számolt be, hogy év végén „csúcsra volt járatva” a melegedő. Általában 9-10 hajléktalan tölti ott az éjszakát, s gyakran a nappalokat. Az időjárás javulásával várhatóan csökken majd a létszám, mert ilyen intézményekben jellemezően a házirend betartása nehezen megy.

Az igazgató arra is kitért, hogy a 2018-as év változásokat hoz majd, ahogyan a központ működésének kezdete, azaz 2011 óta minden esztendő. 2018 szeptemberétől óvodai és iskolai szociális munkát kell biztosítani minden járásközpont, így a paksiban is. A Család és Gyermekjóléti Központ kötelező feladata lesz ez, de tartalma még nem ismert. Az viszont igen, hogy hét szakembert kell felvenni, ami már most komoly fejtörést okoz az intézmény vezetésének.

-A Család és Gyermekjóléti Központnál az elmúlt két év tapasztalatai alapján látjuk, hogy melyek azok a szakterületeket, ahol fejleszteni kell – fogalmazott Borbás László. Kiemelte, hogy erősíteni kell a kapcsolattartási ügyeletet. Hozzátette, sajnos itt is szakember hiánnyal küszködnek, várják a felsőfokú szociális végzettségű jelentkezőket.

Kedvező változás várható a házi segítségnyújtás finanszírozásban – mondta Borbás László hozzáfűzve, ilyenre ritkán van példa. Tavaly a szakmai irányítási rendszer változott, elkülönítették a gondozás és segítés feladatát, s idéntől a gondozásnál emelkedik jelentősen a normatíva. Nagy igény van erre az ellátásra, az intézmény 270-280 személyről gondoskodik.

Szintén pozitív hír, hogy bővül az intézmény eszközparkja. A támogató szolgálat egy személyautóval gazdagodik. A beszerzést az Országos Gyermekvédelmi Főigazgatóság finanszírozza, önerőt nem kellett hozzá biztosítani – tájékoztatott Borbás László.