Újabb termelési csúcs a Paksi Atomerőműben

Dr. Zsuga János, Hamvas István és dr. Kovács Antal a budapesti sajtótájékoztatón. Fotó: Vida Tünde
Dr. Zsuga János, Hamvas István és dr. Kovács Antal a budapesti sajtótájékoztatón. Fotó: Vida Tünde

Hármas rekord is született 2017-ben a Paksi Atomerőműben: a 2016-os rekordteljesítmény után újabb termelési és teljesítmény-kihasználási csúcsot ért el az Paksi Atomerőmű, illetve a legjobb évét zárta a kollektív dózisteljesítmény területén is: minden idők legalacsonyabb értékét regisztrálták, miközben a biztonsági kultúra tovább javult. Minderről Hamvas István vezérigazgató számolt be az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. évértékelő sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A tájékoztató elején dr. Zsuga János, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy a Paksi Atomerőmű biztonságos és kiegyensúlyozott termelésének köszönhetően a hazai széndioxid-mentes villamosenergia-ellátás alappillére, az MVM Csoport meghatározó tagja. – Az atomerőmű nem csupán az olcsó áram garanciája, de fenntartható módon járul hozzá a klímavédelmi célokhoz, a levegőtisztaság megőrzéséhez is” – hangsúlyozta.

Dr. Zsuga János gratulált az atomerőmű kollektívájának ahhoz, hogy a társaság több hazai elismerés után megkapta a Minőség-Innováció Nemzetközi Díjat is a 15 hónapos termelési ciklus bevezetéséért. A C15 projektnek köszönhetően 100%-os teljesítmény-kihasználás mellett üzemelt a 2. blokk, amely nagymértékben hozzájárult a világszínvonalon is kiemelkedőnek számító, a létesítmény történetében újabb rekordot jelentő 91,9 %-os erőmű-átlaghoz.

A négy paksi blokk összesen 16 097,6 GWh villamos energiát termelt 2017-ben, ami a bruttó hazai termelés 50 százaléka. Mindezen eredményekkel együtt a négyblokkos üzemelés kezdete, azaz 1988 óta minden idők legalacsonyabb kollektív dózisteljesítményét érte el az erőmű, ami szintén újabb rekord.

A világban létesített ugyanilyen típusú blokkok öt legjobbja között három paksi blokk szerepel – mondta el Hamvas István, aki szerint az eredmények mögött egyebek között a kollektívát jellemző innovatív gondolkodás áll. Hamvas István beszélt arról, hogy az innováció, amelynek egyik csúcsa a C15 projekt, szerves része a mindennapi munkájuknak. Ezt jelzi az is, hogy idén 30 éves Műszaki Alkotói Pályázat, amelyre eddig közel 800 pályamunka érkezett. Ezek nagy része meg is valósult, ezzel pedig nemzetgazdasági szinten az atomerőmű várható idejét tekintve százmilliárdos nagyságrendű hozzáadott érték jött létre – tette hozzá a vezérigazgató.

Sikeresen lezárult – a négy paksi blokk közül utolsóként – a 4. blokk üzemidő-hosszabbítása is: az Országos Atomenergia Hivatal 2017 végén adta ki az engedélyt az 1987-ben üzembe helyezett reaktor 20 évvel tovább való üzemelésére, így az 2037-ig vesz részt az áramtermelésben. Ezzel lezárult az a mintegy másfél évtizedes folyamat, amelynek során az atomerőmű technológiája egy generációval korszerűbbé vált – mondta el Hamvas István.

Az atomerőmű turbináinak rekonstrukciója is a terveknek megfelelően halad; ennek eredményeként várhatóan 30 MW-tal nő az atomerőmű jelenleg 2000 MW-os névleges villamos teljesítménye.

Az atomerőmű vezérigazgatója kiemelte, hogy miközben tovább növelték a termelést, a C15 projektnek köszönhetően csökkent az évente keletkező kiégett fűtőelemek száma, a radioaktív hulladék mennyisége. A Paksi Atomerőmű környezetre gyakorolt hatásáról Hamvas István azt mondta, hogy a mért értékek jóval a nemzetközi egyezményeken alapuló hatósági korlátok alatt vannak. Ez a folyékony hulladék esetében 0,264, a légnemű kibocsátás esetén a megengedett mérték 0,083 százaléka volt tavaly.

– Mindez együtt jól mutatja azt a sajátosságunkat, hogy nálunk a termelés növekedése elképzelhetetlen a biztonság növekedése nélkül: a biztonsági kultúra hosszú évek óta tartó folyamatos fejlesztésének hatása visszaigazolást nyert ezekkel a rekordokkal – hangsúlyozta.

Kitért arra, hogy több mint nyolcvan paraméter rendszeres mérésével vizsgálják a biztonságtudatosságot, biztonsági kultúrát. Egyik ilyen mutató a Nemzetközi Nukleáris Esemény Skála (INES). 2017-ben sem történt a nemzetközi INES-skála besorolása szerinti 1-es, vagy annál magasabb biztonsági kategóriájú esemény, a nullás, vagyis legalacsonyabb szintű jelentésköteles eseményből pedig mindössze 17 fordult elő, ami az erőmű történetének második legalacsonyabb értéke.

Ebben az évben az alaptevékenység – azaz a lehető legnagyobb mennyiségű, legolcsóbb áram termelése –, valamint a biztonság és hatékonyság növelő átalakítások mellett a kapacitás-fenntartással kapcsolatos, szerződésbe foglalt feladatok ellátása vár az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-re, mondta a cég vezérigazgatója.