Süli János: ilyen mértékű építkezés még nem volt hazánkban

A teljes építőipari vertikumra és mintegy 8500 szakemberre lesz szükség Paks II. építéséhez a kivitelezés csúcsidőszakában– mondta a paksi atomerőmű két új blokkjának megvalósításáért felelős tárca nélküli miniszter Kaposváron. Süli János szerint ezért kiemelt feladat a gyors kapcsolatfelvétel és együttműködés kialakítása a cégekkel.

Ilyen mértékű építkezés még nem volt Magyarországon – idézte a minisztert az MTI. Süli János arra utalt, hogy a főépületek, azaz a reaktorépületek építéséhez 6 millió köbméter föld kitermelésével egy 17 méter mély gödröt ásnak, a két új blokkba pedig egyenként egymillió köbméter betont „dolgoznak be”. A miniszter a Kaposvári Vállalkozók Klubjának üzleti estjét megelőző sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a projekthez tulajdonképpen a teljes építőipari vertikumra szükség van.

Süli János beszámolt arról is, hogy február végén megtörtént a munkaterület átadása a mintegy 80 felvonulási létesítmény építéséhez, jelenleg a tervek ellenőrzése, leadása folyik, amelyeket az Országos Atomenergia Hivatal bírál el nemzetközi szakértők bevonásával. A reaktorépületek kivitelezésének megkezdéséhez szükséges engedély legkorábban 2019 végén, 2020 elején lesz meg – közölte.

Gelencsér Attila, Kaporvár és térsége fideszes, az áprilisi választásokon újrainduló országgyűlési képviselője arról szólt, hogy az üzleti est jó alkalom arra, hogy a gazdaság helyi szereplői tájékozódjanak, tárgyaljanak a Paks II.-höz kapcsolódó beszállítói lehetőségekről.