Kiírta pályázatait a humánpolitikai bizottság

Péterné Iker Ivett, a Paksi Polgármesteri Hivatal Humán Osztályának vezetője ismerteti a pályázatokkal kapcsolatos tudnivalókat. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Péterné Iker Ivett, a Paksi Polgármesteri Hivatal Humán Osztályának vezetője ismerteti a pályázatokkal kapcsolatos tudnivalókat. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Négy pályázatot írt ki Paks Város Önkormányzata Képviselő-testületének Humánpolitikai Bizottsága. Ebből három bejegyzett alapítványoknak, közalapítványoknak, egyesületeknek, társadalmi szervezeteknek szól. Az egyikkel kulturális alkotások, események létrehozását, illetve a város kulturális értékeinek, hagyományainak megőrzését, fejlesztését szolgáló tevékenységeket kívánnak támogatni.

A másik pályázattal a grémium az egészségügyi, szociális területen végzett tevékenységet támogatja: többek között a folyamatos és sürgősségi betegellátás színvonalának és hozzáférhetőségének javítását, a szenvedélybetegségek megelőzését, valamint a lakosság szociális és gyermekjóléti alapellátási, szakellátási színvonalának javítását.

A harmadik pályázattal az esélyegyenlőség megteremtését szolgáló programokat támogatnak, például diák- és szabadidősport programok megszervezését, hátrányos helyzetűek és/vagy fogyatékosok aktív részvételével megvalósuló közösségi, szabadidős programok szervezését, gyermekek és fiatalok aktív részvételével zajló rendezvények szervezését, biztonságos (káros szenvedélyektől menetes, a korosztályi sajátosságok figyelembe vételével) szórakozást elősegítő programok szervezését.

Péterné Iker Ivett sajtótájékoztatón elmondta, hogy a három pályázatra összesen 16,5 millió forint a keretösszeg, ebből a kulturális és az esélyegyenlőségi pályázat esetében 7-7, az egészségügyi, szociális pályázat esetében pedig 2,5 millió forint. A humán osztály vezetője felhívta a figyelmet, hogy a pályázók minden szükséges mellékletet csatoljanak, illetve a borítékra írják rá az adott pályázat azonosítóját, utóbbiak a pályázati kiírásokban szerepelnek. Mindhárom pályázat esetében 2018. május 11. 12 óra a beérkezés határideje. A részletes pályázati kiírás további fontos információkkal, valamint a pályázati adatlapok megtalálhatók és letölthetők a www.paks.hu honlapról, amit ide kattintva is elérhetnek. A bizottság az alapítványokat kivéve saját hatáskörben dönt a pályázatokról, az alapítványok pályázatai a képviselő-testület elé is kerülnek.

A grémium a fiatal szakképzett pályakezdők Pakson történő letelepedését támogató pályázatát is kiírta. Az egyszeri, pénzintézet útján felhasználható, vissza nem térítendő helyi támogatás lakás, családi ház vagy építési telek vásárlására, vagy lakás, családi ház építésére szól. Azok pályázhatnak, akik még nem töltötték be 40. életévüket és munkahelyük jelenleg Pakson van. A bizottság a bírálat során előnyben részesítheti azokat a pályázókat, akik első saját tulajdonú ingatlant vásárolnak vagy építenek. A pályázatok beadásának határideje személyesen 2018. május 11. 12 óra, postán 2018. május 11-i postabélyegző. A pályázatokat a bizottság legkésőbb 2018. június 30-ig elbírálja és a bírálatot követő 5 munkanapon belül minden pályázót írásban értesít. A pályázati kiírás, további fontos információkkal, valamint a pályázati adatlap a város honlapján elérhető, ha ide kattintanak, máris olvashatják.

Péterné Iker Ivett úgy tájékoztatott, hogy a pályázati keretet jelentős mértékben megemelték, így ez jelenleg 22 millió forint. Újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy az első három pályázat esetében a korábbi évek tapasztalata, hogy a tavaszi kiíráskor nem merült ki a keret, ha ez idén is így lesz, akkor az eddigieknek megfelelően ősszel ismét kiírja a bizottság ezeket a pályázatokat. Hozzátette, hogy a letelepedési pályázat is népszerű, ezért is emelték meg a pályázati keretet.