MAVIR-tanulmány: új erőművekre lesz szükség

Energiahatékonyságra, új erőművi kapacitások kiépítésére lesz szükség. Fotó: Vida Tünde
Energiahatékonyságra, új erőművi kapacitások kiépítésére lesz szükség. Fotó: Vida Tünde

A MAVIR áprilisban közzétett elemzése azt támasztja alá, hogy a Paksi Atomerőmű új blokkjainak építésén túl új erőművekre lesz szükség az ország villamosenergia-ellátásának biztosításához. A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. számára kormány rendelet írja elő a rendszeres helyzetelemzést és tervezést. A legújabb tanulmány 2032-ig tekint előre.

Többször is megdőlt 2017-ben a villamosenergia-fogyasztás rekordja Magyarországon. A MAVIR közleménye szerint az igénybe vett villamos energia mennyisége tavaly több mint 2,5 százalékkal több volt, mint az előző évben. Az ország 2017-ben 45 057,4 GWh villamos energiát használt fel, ami történelmi rekord.

A napon belüli villamosenergia-felhasználás is csúcsot döntött tavaly: soha nem volt még szükség annyi áramra hazánkban, mint 2017. január 27-én. 2018 kései tele újabb rekordot hozott: március 2-án ismét csúcsot döntött az áramszükséglet, a rendszer terhelése elérte a 6835 megawattot. Ekkor a villamosenergia-fogyasztás 47,2%-a származott importból.

A MAVIR Zrt. áprilisban publikált tanulmányában helyzetértékelést ad és jövőképet vázol a hazai villamosenergia-rendszerben működő erőművek várható teljesítőképességének nagymértékű csökkenéséről és a szükséges új erőművi kapacitások építéséről.

A 2032-ig előretekintő tanulmány megállapítja: a villamosenergia-rendszerben üzemelő erőművek teljesítőképessége jelentősen csökkenhet a húszas évek közepére. A napjainkban meglévő 8500 MW erőművi kapacitásból csupán 4800-5000 maradhat üzemben, ez a vizsgált időszak végére 4000 MW alá csökkenhet. Döntően a nagyerőművek „esnek ki” a termelésből.

A nagyerőmű-park jelentős része üzemideje végéhez közeledve helyettesítésre szorul. Ez megtörténhet új nagy- vagy kiserőművek építésével, a meglévők felújításával, üzemidejük meghosszabbításával, vagy importforrásból.

A tanulmány hozzáteszi: az olcsó import lehetősége néhány éven belül megváltozhat, ha a térségben elfogynak a többlet kapacitások. A jövőben a régiós erőmű-leállítási, illetve beruházási tendenciák tükrében – nagyobb eséllyel lehet erőművi kapacitáshiányra számítani. Így az új erőművek építésének a kieső hazai kapacitások pótlása mellett fő feladata lehet az import kiváltása.

-A számítási eredmények szerint a magyar villamosenergia-rendszernek továbbra is nagymértékben szüksége lesz az importforrásból származó villamos energiára. Leginkább rövid és középtávon, mivel nem látszanak új hazai beruházások – áll a tanulmányban. Fontos kérdés, hogy a környező országokban rendelkezésre fognak-e állni azon erőművi teljesítőképességek, ahonnan a megfelelő mennyiségű villamos energia beszállítható a fogyasztók biztonságos ellátásához. Természetesen a szükséges határkeresztező kapacitásoknak is rendelkezésre kell állnia ehhez, húzza alá az elemzés.

A MAVIR honlapján olvasható tanulmány többféle szcenáriót is vizsgál, tehát optimista és „erőműhiányos” helyzettel is számol; emellett felhívja a figyelmet arra, hogy nagyobb figyelmet kell szentelni az energiahatékonyságra. A rendszerirányító elemzése összességében azt támasztja alá, hogy az új paksi blokkok létesítésén túl további, más erőművek építésére is szükség lesz.