Új tapasztalatokkal gazdagodtak Belgiumban a TEIT-vezetők

Dr. Bálint József elnök és Gáncs István társelnök képviselte a TEIT-et Belgiumban. Fotó: TEIT
Dr. Bálint József elnök és Gáncs István társelnök képviselte a TEIT-et Belgiumban. Fotó: TEIT

Nukleáris szakmai programon, Belgiumban képviselte a TEIT-et dr. Bálint József elnök és Gáncs István társelnök. A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás vezetői a Nukleáris Létesítmények körüli Európai Önkormányzatokat tömörítő GMF szervezet találkozóján vettek részt.

A GMF áprilisi találkozójának programján a Dessel és Mol városok mellett található nukleáris kutatóközpont megtekintése és a helyi önkormányzat munkájának megismerése is szerepelt.

Kris van Dijck polgármester, a flamand parlament képviselője adott az önkormányzat tevékenységéről, a közelükben levő nukleáris létesítmény és az önkormányzat együttműködéséről, majd a belga energiapolitika jelenét és jövőjét vázolta.

A tájékoztatót követően a résztvevők megtekintették a város ipari parkját, a sport-és szabadidőközpontot végezetül a város határában nemrég épült kilátóból pedig a vidéket teljesen átszelő csatornarendszert is szemügyre vették.

A második napot a nukleáris kutatóközpontban töltötte a közel ötvenfős nemzetközi küldöttség. A nagyaktivitású radioaktív hulladék aktivitását csökkentő kutatási projekttel ismerkedtek először előadás keretében, majd a kifejlesztés alatt álló technológiát is megtekintették a kutatóközpontban.

A program a radioaktív hulladékok elhelyezéséért felelős cég látogatóközpontjában folytatódott, ahol a belga hulladéktárolási gyakorlatot mutatták be. Végezetül a vendégek a földfelszín alatt 250 méteres mélységben levő geológiai kutató laboratóriumban tettek látogatást.

-Fontos, hogy megismerjük a nemzetközi tapasztalatokat a nukleáris létesítmények és környezetük kapcsolatáról – fogalmazott a szakmai program kapcsán Gáncs István, aki szerint mostani útjukon is sikerült a támogatási és elszámolási rendszerről információkkal gazdagodniuk. Hozzáfűzte, hogy kivételes lehetőség volt, hogy megtekinthették a földalatti geológiai laboratóriumot, ahol egy végleges tároló elhelyezése érdekében folytatnak kutatásokat.

-Hasonló a kultúránk, a nukleáris kultúránk is és a társadalmi berendezkedés is, nagy különbségek tehát nincsenek – mondta Gáncs István a nukleáris létesítmény és az önkormányzatok kapcsolatáról.

Hangsúlyozta, hogy Pakson nemzetközi szinten is elismerten jó gyakorlat alakult ki, belgiumi útjuk során azonban azt tapasztalták, hogy az ottani rendszer még hatékonyabb. – Rugalmasság jellemzi a kapcsolatot, ami nem jelent egyet a könnyelműséggel – részletezte. Azt mondta, a beszámolók alapján azt állapították meg, hogy a hatóság közvetlenebb kapcsolatot tart a térségben élőkkel, jobban reflektál az igényeikre, és azok a támogatási szerződésekben is jobban tükröződnek.