Jelentős érdeklődés kíséri a Paks II. projektet Szocsiban

Aszódi Attila államtitkár az Atomexpo 2018 nemzetközi fórumon. Fotó: Vida Tünde
Aszódi Attila államtitkár az Atomexpo 2018 nemzetközi fórumon. Fotó: Vida Tünde

Három magyar vonatkozású szerződést is aláírtak a 10. Atomexpo második napján, Szocsiban. Az egyik a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló projekt megvalósításának támogatását szolgálja, a másik kettő a Paksi Atomerőmű számára biztosít műszaki tanácsadói szolgáltatást és alkatrész utánpótlást.

Magyar Atomfórum Egyesület elnökeként Lenkei István, a, aki egyben a Paks II. Zrt. vezérigazgatója is, szándéknyilatkozatot írt alá Vagyim Tyitovval, a Rosatom Central Europe igazgatójával annak érdekében, hogy az új paksi atomerőmű a legmagasabb műszaki színvonalon valósuljon meg és a kivitelezésben elérjék a tervezett hazai beszállítói arányt. A dokumentum szerint a tervezett magyar beszállítói hányad elérése érdekében a felek szakmai információkat cserélnek.

Lenkei István az aláírást követően azt mondta, a mintegy 40 tagvállalata érdekében lobbizó Magyar Atomfórum Egyesület együttműködik a Paks II. beruházás fővállalkozójával, a Roszatommal, hogy a magyar cégek első kézből értesüljenek az információkról, köztük a megjelenő tenderekről. Szakértői programokat szerveznek annak érdekében, hogy a cégeket helyzetbe hozzák, és alvállalkozóként bekapcsolódhassanak a Paks II. építési munkálataiba és az ahhoz kapcsolódó egyéb beruházásokba.

Lenkei István a paksi bővítés társadalmi kommunikációja nemzetközi elismeréseként értékelte, hogy az első Atomexpo Awards pályázaton a jelöltek közé került az interaktív lakossági tájékoztató kamion, amely 2009-es indulása óta több mint 300 ezer látogatót fogadott. – A díj visszajelzés, hogy jó úton haladunk, biztatás, hogy folytassuk a munkát – fogalmazott.

A konferencián a már meglévő keret-megállapodás alapján szerződést írt alá az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. műszaki tanácsadói tevékenységről Hamvas István vezérigazgató és Jevgenyij Szalkov, a Rusatom Service vezérigazgatója.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. érintő szerződéskötés az Atomexpón. Fotó: Vida Tünde
Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. érintő szerződéskötés az Atomexpón. Fotó: Vida Tünde

Hamvas István azt mondta, ma már gyakorlat a világban, hogy ha valaki komoly technológiát szállít, az üzemidő végéig biztosít hozzá műszaki háttértámogatást. E célból jött létre Oroszországban a Rusatom Service, amellyel – miután megszületett az új blokkokra vonatkozó kormányközi megállapodás – az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. keretmegállapodást kötött olyan berendezések szállítására, amelyek eredeti orosz gyártótól szerezhetőek be, illetve a négy paksi blokk műszaki háttértámogatásáról.

Az Atomexpo Awards döntőjébe jutott mentori programról Hamvas István azt mondta, a jó technológia önmagában nem elég, kulcstényező a humánerőforrás. Éppen ezért fontos, hogy dolgozóikat úgy tegyék kompetenssé, tanítsák meg a szakmára, hogy ne csak könyvből, vagy elektromos eszközök segítségével tanuljanak, hanem tapasztalt kollégáiktól.

A Paks II. Atomerőmű Zrt. delegációjának tagjai az Atomexpo 2018-on. Fotó: Vida Tünde
A Paks II. Atomerőmű Zrt. delegációjának tagjai az Atomexpo 2018-on. Fotó: Vida Tünde

A Paks II. beruházást jelentős nemzetközi érdeklődés kíséri az Atomexpo 2018 nemzetközi konferencián és kiállításon Szocsiban, mivel a beruházás egyike azoknak a projekteknek, amelyet az Európai Unió területén valósít meg az orosz atomenergetikai cég, és amelyre speciális, szigorú követelmények vonatkoznak – mondta Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítmény-fenntartásáért felelős államtitkár újságíróknak.

Az államtitkár megerősítette, legfontosabb feladat most a létesítési engedélykérelem összeállítása, amiben le kell azt is írni, hogyan felel meg az atomerőmű az építésre vonatkozó szigorú európai uniós követelményeknek. – Igazi nukleáris mérnöki munka zajlik, amely folyamatos tárgyalásokat igényel az érintettekkel – húzta alá Aszódi Attila.