Szép sikereket értek el a PSE tájfutói

Edzés a tájfutóknál. Fotó: Molnár Gyula/Paksi hírnök archív
Edzés a tájfutóknál. Fotó: Molnár Gyula/Paksi hírnök archív

A 2017/2018-as tanév végén, valamint a nyári szünet első napjaiban is szép sikereket értek el a Paksi Sportegyesület tájékozódási futói a különböző megmérettetéseken. A májust Veszprémben és Eplényben zárták a zöld-fehérek, itt rendezték a kétnapos Országos Tájfutó Diákolimpiát és kísérő versenyeként a Honvéd Kupát. Első nap Veszprém történelmi belvárosában rövidtávon, másnap az eplényi sípályák környezetében normál távon mérhették össze tudásukat a tájfutók. A Diákolimpián, rövidtávon a 60-70 fős kategóriákban Hahn Máriusz 13., Kovács Karina pedig az eplényi normál távon 12. helyezett lett.A Honvéd Kupán sikeresebbek voltak a paksiak: Kiss Gábor összetettben, F35-ös kategóriában állhatott a dobogó tetejére, Lénárt Viktória pedig a második napon 2. helyezést ért el a felnőtt nők között.

Június második hétvégéjén már Abádszalókon és Abaligeten álltak rajthoz a paksiak. Gábor Anita és Gábor József F35-ös kategóriában ezüstérmet szereztek a két futamos Tisza-tó Kupán. A verseny mindkét futama Abádszalók városi, parkos környezetében zajlott. Az Éjszakai Országos Bajnokságot a mecseki töbrösben rendezték. A versenyzők este tíz óra után rajtoltak fejlámpákkal felszerelve, hogy az 5-10 km-es pályákon összemérhessék erejüket. A PSE tájfutói közül a legjobb eredményt 5. helyezésével Makovinyi Dorottya érte el N20-as kategóriában, így két pontot szerzett a szakosztálynak. Érdemes még Kovács Karinát kiemelni, hiszen élete első éjszakai bajnokságán 7. helyen ért célba a serdülő lányoknál.

Ezt követően Sopron felé vették az irányt a PSE tájfutói, Gábor Anita és Gábor József a 26 km hosszú és 800 m szintkülönbségű terepfutó versenyen 2. helyezést értek el kategóriájukban. Anita ezen kívül abszolút kategóriában harmadikként ért a célba. A Középtávú és Váltó Országos Bajnokságot Csákvár térségében rendezték június végén. A tájfutók igen technikás terepen küzdhettek meg a középtávú eredményekért, a helyszínt a Vértes keleti lába adta. Ligetes, köves, sokszor nehezen futható területen Gábor József F35-ben a délelőtti selejtező után a 3. helyre küzdötte fel magát. Hahn Máriusz és Kovács Karina is sikeresen bejutott a délutáni A döntőbe, ahol Máriusz 15. Karina pedig 11. helyezést ért el.

– A második nap a háromfős váltóbajnokságról szólt ugyanazon a terepen. A pályák vonalvezetése most többször haladt a nyílt és köves domboldalakban. Négy váltót sikerült indítani, amelyek közül 4. helyezést ért el a Kiss Gábor – Gábor József – Gábor Anita összetételű F105-ös kategóriájú váltó. A serdülőknél 12. helyezéssel ért célba Hahn Máriusz – Kovács Kíra – Kovács Karina összeállítású váltó. Idősebb szeniorjaink, Endrődi József – Horányi György – Aradi Tamás F145-ben a 19. helyen zártak. A felnőtt női váltónk egy bokasérülés miatt nem fejezte be a versenyt – mondta el Kiss Gábor, a Paksi SE vezetőedzője. A nyáron újabb versenyek következnek, amelyekről folyamatosan beszámolunk.