Megerősítették a Paks és Galánta közötti testvérvárosi szerződést

Szabó Péter, Paks polgármestere (b.) és Peter Paska, Galánta polgármestere megerősítették a két település közötti testvérvárosi megállapodást. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Szabó Péter, Paks polgármestere (b.) és Peter Paška, Galánta polgármestere megerősítették a két település közötti testvérvárosi megállapodást. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Megújították a Galánta és Paks közötti testvérvárosi szerződést. A húsz esztendővel ezelőtt megkötött megállapodást – akárcsak akkor – a Gastroblues Fesztivál keretében írták alá. Szabó Péter, Paks polgármestere és Peter Paška, Galánta polgármestere az evangélikus templomban tartott templomikoncert-rendezvényen látta el kézjegyével a szerződést.

– Két település kapcsolatát, azt a kötődést, ami kialakulhat közöttük, annál szebben kifejezni, hogy testvérvárosi, nem lehet. Az elmúlt húsz évben valóban testvérekké váltunk – mondta Szabó Péter, Paks polgármestere azon az ünnepi eseményen, ahol városunk és Galánta megerősítette az 1998-ban megkötött testvérvárosi szerződést. Szabó Péter arról is beszélt, hogy két éves ismerkedés és partneri kapcsolat kialakítása után döntött egykor úgy a két város vezetősége, hogy szorosabbra fűzik a két település közötti kapcsolatot. Mint mondta, Galántán már akkor is kevesen beszéltek magyarul, de azokkal, akik fontosnak tartották, hogy megőrizzék kultúrájukat, szerződést kötöttek, és azóta is kulturális téren a legsikeresebb a partnerség. Nagyon sok pedagógus és diák járt Pakson a Regélő népmesemondó és a Ki mit tud? versenyen, illetve a határon túli középiskolások cseresznyési olvasótáborában, de a sportolók és az egyenruhás szervezetek között is szoros kapcsolat alakult ki. Szabó Péter arra is emlékeztetett, hogy a viszontlátogatások során járt Galántán a Paksi Kertbarátok Egyesülete, a Tűzvirág Táncegyüttes, az Örökifjú Néptáncegyüttes, a mazsorettcsoport, valamint paksi alkotók, képzőművészek… Szabó Péter kiemelte, hogy a két település közötti jó viszony alapvetően nem a két város vezetésén múlik, hanem az emberi kapcsolatokon, ugyanakkor a városvezetés is nagyon fontosnak tartja ezt a köteléket.

– Jó napot kívánok paksiak – így köszöntötte Peter Paška, Galánta polgármestere a megjelenteket. Elmondta, hogy ő Galánta első szlovák polgármestere, és, hogy a magyar kisebbség nincs veszélyben náluk, mindig összezár, úgy a politika mint a kultúra terén. Megköszönte Paks városának, hogy ilyen intenzíven támogatják Galánta kulturális fejlődését. Kiemelte, hogy a Galántai vásárnak mindig fénypontja a paksi művészeti csoportok fellépése, és azt is, hogy idén ősszel paksi művészeti napot tartanak, ami reményei szerint maradandó élmény lesz. Kitért arra is, hogy szeretné tovább mélyíteni Paks és Galánta testvérvárosi kapcsolatát: közös projektben dolgozni, aminek érdekében mielőbb szeretne tárgyalóasztalhoz ülni a paksi városvezetéssel.

Ezt követően Szabó Péter Paks polgármestere és Peter Paška, Galánta polgármestere aláírták a testvérvárosi szerződést, majd Szarka Tamás, a Ghymes alapító tagja, Kossuth-díjas előadóművész lépett fel Galánta város jóvoltából. A folytatásban több neves előadó is rövid koncertet adott az evangélikus templomban.

A szlovákiai Galánta és Paks közötti testvérvárosi szerződést Herczeg József paksi és Horváth Zoltán galántai polgármester írták alá 1998-ban Pakson, a Gastroblues Fesztiválon szereplő Spencer Davis részvétele mellett. Tíz évvel később Hajdú János Paks és Mézes Sándor Galánta polgármestere erősítették meg a megállapodást a 24. Galántai Vásár keretében tartott ünnepségen.