Lakossági szavazás a Virágos Magyarország versenyben

Ahogy arról már beszámoltunk idén is nevezett Paks a Virágos Magyarország versenyre., a területi zsűri a közelmúltban járt a városban. Paks a korábbi években már számos szép eredményt ért el ezen a versenyen, amelyben több elismerés talál gazdára. Ezekről jellemzően szakemberek döntenek, ám A Legvirágosabb Úti Cél elnevezésű közönségdíj esetében a lakosság. A program Facebook-oldalán mindenki szavazhat a különböző kategóriákban általa legszebbnek tartott településre. Az ütemezés szerint az ötvenezer fő alatti városok esetében a szavazás július 30-án 12 órától augusztus 5-én 23.59-ig tart, Paksra is lehet szavazni ide kattintva. 

A Virágos Magyarország környezetszépítő verseny honlapján az is olvasható, hogy a jubileumi év alkalmából több különlegességgel is készült a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny Szervező Bizottsága. A bírálat során új kritériumokat is figyelembe vesznek, többletpontot jelentenek a családbarát és az akadálymentes infrastruktúra-fejlesztések, ahogy az is, ha az adott településen több nyelven is elérhetők a turisztikai információk, illetve újdonság, hogy a digitális elérhetőség (weboldal, applikáció) is bekerült a minősítési szempontok közé.

A kerek évforduló alkalmából jubileumi díjat vehet majd át a legjobban teljesítő Arany Rózsa-díjas település, illetve újdonság, hogy a Kulturális Örökség Európai Éve kormányzati programhoz csatlakozva egy Kertörökség – kertturizmus különdíjat is átadnak. Az értékelésnél olyan tényezőket vizsgálnak, mint az örökségvédelmi szempontok, a fenntartás minősége és a turisztikai hasznosítás.

Az MTÜ a jubileum alkalmából minden pályázó településnek egy oszlopos gyertyán facsemetét ajándékoz.

Idén a tavalyinál is több, 324 település nevezett a 25. hazai megméretésre, közülük egy város és egy falu nyerheti el a fődíjat, és képviselheti Magyarországot a jövő évi Európai Virágos Városok és Falvak versenyén. A hazai eredmény a decemberi díjkiosztón derül ki.