Szakrendeléseken és az alapellátásban is vannak változások Pakson

Paksi Gyógyászati Központ. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Paksi Gyógyászati Központ. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Egy évvel ezelőtt készített nagyobb lélegzetű interjút dr. Bodnár Imrével a Paksi Hírnök a Váljék egészségére! című cikksorozat zárásaként. Most ismét megkérdeztük a Paksi Gyógyászati Központ főigazgatóját, hogy mi minden történt egy esztendő alatt, kezdve az orvoshelyzettel, aminek tekintetében számos változás van. 

– A realitás talaján maradva igyekszünk új, korszerű eszközöket beszerezni, amihez az önkormányzat nyújt forrást. A humánerőforrás biztosítása sokkal nehezebb feladat, és bár történtek pozitív változások, vannak még fehér foltok – nyilatkozta dr. Bodnár Imre a Paksi Hírnöknek.

– Közel egy éve működik a régóta széles körű igényként megfogalmazott gasztroenterológiai szakrendelés, amely fél évig a Táncsics Mihály utcai épületben volt elérhető, ám ott nem álltak rendelkezésre az endoszkópiához szükséges feltételek. A Deák Ferenc utcai épületben tudtunk kialakítani olyan helyet, ahol minden minimumfeltételnek megfelelve működhet a szakrendelés az eszközös vizsgálatokkal együtt. Lehetőség van például gyomortükrözésre, vastagbéltükrözésre, valamint több olyan korszerű vizsgálati módszer is rendelkezésre áll, ami országos szinten sem sok helyen, ezekkel a módszerekkel a kilélegzett levegő elemzésével képes az orvos bizonyos betegségek igazolására, illetve követésére – mondta a főigazgató.

Új fejlemény, hogy a kitartó orvoskeresés eredményeként most már minden nap van rendelés a fül-orr-gégészeten. A szakrendelésen több olyan nap is van egy héten, amikor késő délutánba, estébe hajló a rendelési idő, a betegeknek érdemes erre odafigyelni.

Dr. Bodnár Imre arról is beszámolt, hogy a bőrgyógyászaton is van változás. Tavalyelőtt sikerült megnyerni heti három nap rendelésre dr. Varga Tamást, most pedig heti egy napra dr. Bajor Klárát, a szekszárdi megyei kórház nyugállományba vonult osztályvezető főorvosát, aki előreláthatólag 2018 októberében kezdi meg a rendelését.

A radiológián korábban csak egy szakorvos dolgozott, mivel OEP-finanszírozásban nem volt lehetőség két orvos felvételére. Az önkormányzat néhány éve lehetővé tette még egy orvos foglalkoztatását, de csak egy napot tudtak betölteni dr. Hallai Georginával. Mára sikerült elérni az óraszám bővítését, és szakembert is találni, dr. Lukács Katalin, a dunaújvárosi kórház radiológiai osztályának vezetője nyugállományba vonult, és heti három napot vállal Pakson. Ezzel mos heti több napon van két radiológus, így remélhetőleg gördülékenyebb lesz a munka, kevesebbet kell várniuk a betegeknek.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal/archív
Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal/archív

A pozitívumok mellett a megoldandó problémákról is beszélt a főigazgató. Az egyik sebészeti szakrendelésen egy pénteki hat óra betöltetlen. – Itt az a fő probléma, hogy nem klasszikus sebészeti ellátást kell nyújtani, hiszen a páciensek mintegy 70-80 százaléka baleseti sérülés miatt, azt követő ellátásra, kontrollra érkezik, olyan sebész szakorvost találni pedig, akinek megfelelő általános baleseti jártassága van, egyre kevésbé lehet, mert nagyon differenciálódott a sebészeti szakma – fejtegette dr. Bodnár Imre.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Hozzátette, hogy a nőgyógyászatra is kellene orvos.  Dr. Ruzicska Zsolt heti harminc órában dolgozik az egyik rendelésen, a másikon ennek az óraszámnak a felében dr. Magosányi Fruzsina, a másik felében két már nyugdíjas orvos, akik szeretnének már teljesen visszavonulni, őket pótolni kell – magyarázta a főigazgató, aki az alapellátásban várható változásokra is felhívta a figyelmet.

Egy évvel ezelőtt dr. Berecz Katalin és dr. Hellebrand Béla fogorvosok nyugállományba vonultak. Kisebb nehézségek árán sikerült helyettesítőket találni, dr. Grosan Tímeát a II-es, dr. Taya Yusufot pedig az I-es körzet ellátására, részmunkaidőben. A közelmúltban mindkét orvos jelezte, hogy szeretnék átvenni a praxist. Az erről szóló előszerződésről kedvező döntést hozott a képviselő-testület, tehát várhatóan ősztől mindketten teljes állásban dolgoznak, a doktornő a Dózsa György út 85. szám alatt, a doktor úr pedig a Rosthy utca 6. szám alatt várja továbbra is a pácienseket.

Dr. Kasza Irén felnőtt háziorvosi körzete fél éve betöltetlen volt, több orvos közreműködésével, helyettesítéssel oldották meg a betegellátást. Most felcsillant a remény, hogy az ősz folyamán lesz állandó orvos, jelenleg erről előzetes szóbeli megegyezés van – sorolta a kedvező híreket dr. Bodnár Imre.

Arról is beszélt, hogy a nemrégiben elhunyt dr. Egry Tibor gyermekorvosi körzetét illetően komoly szervezési feladataik vannak. Dr. Angyalosi Zsuzsanna korábban jelezte, hogy nyugállományba szeretne vonulni, így augusztus 1-jéig vállalta a helyettesítést, visszavonulása után viszont az ő helyére is kell orvos. Dr. Egry Tibor körzetét augusztus 1-jétől a Dunaszentgyörgyön dolgozó, paksi származású dr. Vadász Ágnes látja majd el részmunkaidőben, a Deák Ferenc utcai rendelőintézet épületében lévő rendelőt teljes körűen felújították. Dr. Angyalosi Zsuzsanna körzetében augusztus 1-jétől dr. Bátai Mária, dr. Tajdina Julianna és dr. Mészáros Zsuzsanna helyettesít felváltva. Mindennap lesz rendelés, csak rövidebb ideig. Angyalosi doktornő rendelőjét augusztus elején elkezdik felújítani, ezért körülbelül egy hónapig az emeleten, a védőnői tanácsadóban zajlik majd a rendelés. Dr. Bodnár Imre úgy tájékoztatott, hogy bár egyre nagyobb az orvoshiány, nem adják fel a keresést, de ha nem találnak gyermekorvost, akkor első lépésben a 14 év felettieket át kell irányítaniuk a felnőtt körzetekbe. Ha így sem lesz megnyugtató a helyzet, akkor Pakson is be kell vezetni a vegyes körzeteket, amire országos szinten számos példa van.

A felújított rendelő váróterme. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
A felújított rendelő váróterme. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A szakdolgozókról is hamarosan írunk, majd terveink szerint egy minisorozatban bemutatjuk olvasóinknak a Pakson dolgozó új orvosokat.