Paksi küldöttség tett látogatást Reichertshofenben

Első alkalommal tett látogatást Szabó Péter polgármesterként Reichertshofenben. Ebből az alkalomból Michael Franken polgármester felkérésére kézjegyével látta el a város Aranykönyvét, amelyben prominens személyek, egyházi vezetők, miniszterek, németországi és külföldi politikusok, partnervárosok képviselőinek bejegyzése, aláírása kap helyet.

Szabó Péter, Paks polgármestere (b.) és Michael Franken, Reichertshofen polgármestere (j.). Fotó: Paksi Polgármesteri Hivatal

A paksi küldöttség városházán tett látogatása során szó esett a jövőbeni tervekről. Harminc éve lesz 2019-ben, hogy Paks és Reichertshofen testvérvárosi szerződést kötött, emellett a Reichertshofener Musikanten zenekar fennállásának 35. évfordulóját ünnepli. A szerződés ünnepélyes megerősítésén kívül szívesen látják paksi alkotók munkáit egy reichertshofeni kiállítás keretében, valamint népesebb küldöttséget várnak jövőre Paksról, hiszen az itteni Roger Schilling Zenekar baráti kapcsolatot ápol a német zenekarral, így ők is meghívást kaptak Reichertshofenbe.

A városházán tett látogatás után a paksi küldöttség koszorúzott a testvérvárosi kapcsolatok kialakításában kulcsszerepet betöltött, dunakömlődi származású Stenger Pál sírjánál, valamint a testvérvárosi szerződést Reichertshofen részéről polgármesterként annak idején aláíró Hans Hammerl nyughelyénél.

A paksiak minden évben részt vesznek a hagyományos Paarfesten, ami a helyiek kiemelkedő kulturális eseménye. A rendezvény a paksi Város napjához hasonlóan helyi egyesületek, a városvezetés és a meghívott vendégek, testvérvárosi delegációk felvonulásával kezdődik. Az ünnepélyes köszöntőt követően a két polgármester azzal nyitotta meg a fesztivált, hogy egy szám erejéig közösen dirigálták a Reichertshofener Musikanten zenekart.

A paksi delegáció látogatást tett az ingolstadti Audi-gyárban, valamint megtekintették a Walchensee-ben működő vízerőművet is.