Biztosítania kell az önkormányzatnak az elektronikus ügyintézés lehetőségét

Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény, azaz az e-ügyintézési törvény rendelkezése szerint a helyi önkormányzatok is kötelesek 2018. január 1-től az elektronikus ügyintézés lehetőségét biztosítani ügyfeleik, partnereik számára, aminek a paksi önkormányzat eleget tesz. Az e-ügyintézés felülete a www.paks.hu honlapon, a Hivatal menüpont alatt érhető el – tájékoztatott Feilné Szombat Csilla.

Az igazgatási csoport vezetője azt is elmondta, hogy a jogszabály az elektronikus ügyintézésre kötelezett ügyfelek körét is meghatározza, többek között ide tartozik az összes gazdálkodó szervezet, az egyéni cégek, alapítványok, egyesületek stb., akik 2018. 01. 01-től cégkapu nyitására és ezen keresztüli ügyintézésre kötelezettek. Az egyéni vállalkozók ügyfélkapun keresztül kötelesek elektronikusan intézni hivatalos ügyeiket. Ha van olyan a kötelezetti körbe tartozók közül, aki nem jelentkezett be, rövid időn belül tegye meg. Az ügyfelek harmadik köre a magánszemélyek, akiknek válaszható lehetőség az ügyfélkapuval igénybe vehető elektronikus ügyintézés, a választásuk hivatalos formája Rendelkezési Nyilvántartás felületen (https://rendelkezes.gov.hu/rny-public/) tett nyilatkozat. A hivatal kéri, hogy – technikai okok miatt az idei évben – amennyiben a felületen nyilatkoznak az elektronikus ügyintézésről, szíveskedjenek a hivatal adott csoportját tájékoztatni erről, 2019. 01. 01-től már erre a bejelentésre nem lesz szükség.

Itt hívják fel a cégek, egyéni vállalkozók figyelmét, hogy az adócsoport kiküldte a cégkapun keresztül az egyenlegértesítőket közel kétezer cégnek és egyéni vállalkozónak. Venczel Lászlóné, az adócsoport megbízott vezetője elmondta, hogy több olyan visszajelzés volt az érintettektől, hogy a dokumentum megérkezéséről megkapták az sms értesítést, de nem találják a dokumentumot. Ha ilyen probléma merül fel, keressék az adócsoport munkatársait a polgármesteri hivatalban és segítenek. 2019. 01. 01-től további változások várhatók, melyről tájékoztatást fognak nyújtani – emelte ki Feilné Szombat Csilla.

Az igazgatási csoport vezetője arról is tájékoztatott, hogy 2018. január 1-jétől az elektronikus ügyintézést biztosító szerv köteles biztosítani az e-Papír szolgáltatás útján előterjesztett beadványok fogadását, ha az adott ügytípus elektronikus űrlappal nem támogatott. Ez a díjmentes, hitelesített üzenetküldő alkalmazás internetkapcsolaton keresztül, elektronikus úton köti össze az ügyfélkapuval rendelkező hivatalokat, gazdálkodó szervezeteket, magánszemélyeket a szolgáltatáshoz csatlakozott intézményekkel. Az e-Papír szolgáltatás a https://epapir.gov.hu címen érhető el.

Az ügyindításhoz a bejelentkezés gombra kell kattintani, majd a megjelenő KAÜ-felületen az ügyfélkapus felhasználónevet és jelszót megadni, amennyiben másodlagos ügyfélkapuval is rendelkeznek, ki kell választani, hogy melyikről kívánják indítani az ügyet. A megjelenő e-papír oldalon különböző témák, ügytípusok és szervezetek közül lehet választani. A bejelentkezés után a megjelenő űrlapon adhatják meg a kért adatokat. A leveleket el lehet menteni, majd a félbehagyott munkát a mentett piszkozatok menüből bármikor folytatni. A levélhez max. 30 MB méretű dokumentum is csatolható, ami az Azonosításra Visszavezetett Dokumentumhitelesítés (AVDH) szolgáltatással hitelesíthető. A levél küldés előtt ellenőrizhető, szükség esetén a vissza a levél szerkesztéséhez gombra kattintva javítható, majd a küldés gombbal elküldhető. A sikeres feladásról egy feladási igazolást kap a kiválasztott ügyfélkapu értesítési tárhelyre az ügyfél, illetve a válasz is ide érkezik; érdemes tehát naponta ellenőrizni azt. A tárhely a beérkező dokumentumokat, igazolásokat, nyugtákat 30 napig tárolja. A hosszabb ideig megőrizni kívánt dokumentumokat át lehet mozgatni a tartós tárba.