Lezárult a Paks II. Zrt. tájékoztató kamionjának nyári körútja

A Paks II. Atomerőmű Zrt. interaktív tájékoztató kamionja. Fotó: www.paks2.hu
A Paks II. Atomerőmű Zrt. interaktív tájékoztató kamionja. Fotó: www.paks2.hu

Továbbra is jelentős érdeklődés övezi a Paks II. Atomerőmű Zrt. interaktív kamionját. Nyári körútja során nyolc nagy hazai fesztiválon mintegy húszezren látták. Idén – mostanáig – több mint 40 ezer látogatót fogadott az utazó kiállítás.

Lezárult a Paks II. Atomerőmű Zrt. tájékoztató kamionjának nyári körútja, amely során Sopronba, a VOLT Fesztiválra gördült be először, majd Zamárdiba, a Balaton Soundra. A velencei EFOTT, a debreceni Campus Fesztivál, majd a mezőtúri East Fest következett a sorban. A százezreket vonzó Sziget Fesztiválon és a szintén népszerű Debreceni Virágkarneválon is elmaradhatatlan programelem a kamion, amely a Szegedi Ifjúsági Napokkal zárta a nyarat augusztus 25-én, írják a www.paks2.hu honlapon.

Arról is beszámolnak, hogy a Paks II. kiállításának nyolc fesztiválon mintegy húszezer látogatója volt. A legtöbb érdeklődőt idén is, akárcsak tavaly, a VOLT Fesztiválon fogadta, 3.445 főt. A nyári napi csúcsot is a VOLT-on regisztrálták 728 látogatóval, de ennél is magasabb volt a látogatói szám, több mint 1000 fő, Pakson, a Város napján, a fesztiválidőszakot megelőzően.

2018 első negyedévében Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megye nagyobb településeire gördült be a jármű. Ezalatt több mint 23 ezer látogatója volt, ez a fesztiválokkal együtt több mint 42 ezer fő. Az őszi-téli körút során a kiállítás Budapest kerületeit keresi fel. Az idei útvonalterv Budapesten kívüli állomása szeptember 1-jén a Dunaföldvári Nyárbúcsúztató Gyermeknap, szeptember 21-én, a Kaposvári Klímanap, illetve október 19-22. között a Csabai Kolbászfesztivál.

A kimagasló látogatószám mellett fontos visszajelzés az a kérdőív, amelyen a kiállítás vendégei összegezhették véleményüket. A 2018. január-június időszakban 5.100-an töltötték ki a kérdőívet. A válaszadók 90 százaléka nyilatkozott úgy, hogy új információt kapott a kiállítás megtekintése során és ajánlaná azt másoknak megtekintésre.

A jármű ebben az évben összesen 208 napon áll az érdeklődők rendelkezésére az atomenergiáról, annak hazai alkalmazásáról és a Pakson épülő új, 3+ generációs atomerőművi blokkokról szóló legfontosabb információkkal, áll a Paks II. Zrt. hírében.

A 2017 júniusára külsejében és tartalmában is megújult kamionban a látogatók interaktív táblákon ismerhetik meg az atomenergiát, a Paksi Atomerőmű jelenleg üzemelő négy blokkját, valamint a két új atomerőművi blokk létesítését. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a Paks II. projekt eddigi eredményeibe, tájékozódhatnak a beruházás jelentőségéről, társadalmi, gazdasági és környezeti hatásairól. A vendégek fotókat láthatnak a projekt eddigi mérföldköveiről, eseményeiről, kisfilmek révén megismerhetik többek között a 3+ generációs VVER-1200-as blokktípust, valamint virtuális sétát tehetnek egy, a Paksra tervezetthez hasonló atomerőműben. Új elem a kiállításon az a kiterjesztettvalóság-alkalmazás, amely révén a kihelyezett táblagépek vagy saját okostelefon használatával a vendégek virtuálisan körberepülhetnek két VVER-1200-as blokkot. A kiállítás megtekintését követően a látogatók felmérhetik a témában szerzett tudásukat is.

/forrás: www.paks2.hu/