Egy „CSEPP” a nevelésért

Az Egy „CSEPP” a nevelésért elnevezésű pályázat sajtótájékoztatója Fotó: TelePaks

Közös projektet indítanak a paksi kulturális intézmények. A Csengey központ, a Pákolitz könyvtár, a városi múzeum és a képtár Egy „CSEPP” a nevelésért elnevezésű pályázatának célja az iskolán túli tudás gyarapítása és az oktatási, nevelési munka segítése.

– Mindegyik kulturális intézményben szervezünk a pályázathoz kapcsolódó programokat kihasználva a helyi sajátosságokat. A projektbe beépítettük a korábban jól bevált rendezvényeket is, illetve kiegészítettük olyanokkal, amelyek révén a diákok a tanórán túl megfelelő kulturális nevelésben részesülhetnek – mondta el Tell Edit. A Csengey Dénes Kulturális Központ ügyvezető igazgatójától azt is megtudtuk, hogy a paksiak mellett a kistérségi tagintézmények hátrányos helyzetű diákjait is bevonják a mintegy másfél éves projektbe. Óvodás kortól a középiskolásokig minden korosztály számára kínálunk programokat – tette hozzá.

Dömötörné Göttinger Eszter, a projekt vezetője hangsúlyozta: speciális programokat kínálnak minden korosztálynak. – Fontosnak tartjuk, hogy az óvodások játékos formában ismerkedjenek meg a könyvtár működésével, valamint segítsük őket bekapcsolódni a múzeumi és a képtári tevékenységekbe is. Az iskolások esetében havi szakköröket indítunk, és tehetséggondozó programokat, emellett versenyeket és táborokat is szervezünk hátrányos helyzetű diákoknak. A programba körülbelül 1.300 diákot szeretnének bevonni – tájékoztatott a projektvezető, aki azt is kiemelte, hogy reményei szerint a mintegy 30 milliós projekt segíti az intézmények szakmai munkájának fejlődését is. – A városi múzeum és a képtár közösen jelennek meg a projektben, a programokat a két intézmény tematikusan osztja szét egymás között – tette hozzá.

A Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár vetélkedők mellett olyan havi szakköröket és kulturális órákat fog szervezni, amelyek segítik a könyvtárpedagógiai programjuk megújulását. – A korábbi módszerünket megreformálva, sokkal tudatosabban és szervezettebben szeretnénk segíteni a gyermekek olvasáskultúra, beszédkészség és kognitív funkcióinak fejlesztését – mondta Pumerscheinné Bedekovity Zóra, az intézmény igazgatója. Terveik szerint 490 főt vonnak be a programba, amely során könyvtári- és drámapedagógiai foglalkozásokat tartanak.

A Csengey Dénes Kulturális Központ programjain hét oktatási intézmény vesz részt, elsősorban témanapokat és -heteket szerveznek a diákoknak. – Az első rendezvény jövő héten lesz. Miénk a tér elnevezéssel, a Demeter Egyesülettel közösen városismereti túrára invitáljuk a középiskolásokat, valamint este koncert is lesz – ismertette a programot Cselenkó Erika, projektasszisztens.

A szakemberek céljaikról szólva azt mondták a projektnyitó sajtótájékoztatón, hogy szeretnének hosszútávú hatást elérni a diákok nevelésében, illetve vágyuk az is, hogy a gyermekek otthonosan mozogjanak a helyi kulturális intézményekben jelenleg és később felnőttként is. A projekt címében található „CSEPP” mozaikszó a résztvevő kulturális intézmények kezdőbetűiből áll össze.