Kádár Andrea: A magyar kormány hosszú távon számol az atomenergiával

Fotó: F. Nassif/IAEA /
Fotó: F. Nassif/IAEA /

A magyar kormány hosszú távon számol az atomenergiával – hangsúlyozta a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) 62. közgyűlésén, Bécsben Kádár Andrea Beatrix. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára szerint a nemzetközi szervezet hathatós segítséget nyújt az atomenergia éghajlatváltozás hatásainak mérséklését szolgáló, békés célú alkalmazásában.

A magyar álláspont szerint valamennyi alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrás alkalmazására szükség van, mivel csak a kellőképpen változatos energiamix lesz képes lépést tartani a megbízható, megfizethető és tiszta villamos energia iránti növekvő kereslettel – mondta Kádár Andrea Beatrix. Az energetikáért felelős helyettes államtitkár kormany.hu által idézett felszólalásában hangsúlyozta: a NAÜ nélkülözhetetlen erőfeszítései hatékony segítséget jelentenek az országoknak az atomenergia éghajlatváltozás hatásainak mérséklését szolgáló, békés célú alkalmazásában.

Kádár Andrea jelezte: A magyar kormány hosszú távon számol az atomenergiával, a paksi atomerőmű jelenlegi blokkjai már megkapták a 20 éves továbbműködéshez szükséges hatósági engedélyeket. Emlékeztetett továbbá, hogy a kitartó fejlesztői munkának köszönhetően sikerrel zárult az atomerőmű átállása, aminek eredményeként a VVER-440-es reaktorokkal működő paksi létesítmény a világon egyedüliként üzemel 15 hónapos üzemanyagciklussal. A helyettes államtitkár emellett köszönetet mondott a NAÜ által a Paks II. projekt megvalósításához biztosított szakmai támogatásért.

A helyettes államtitkár hozzátette, Magyarország elkötelezettségét a nemzetközi követelményeknek való megfelelés iránt többek között az is bizonyítja, hogy kormányzati kezdeményezésre a teljes hazai nukleáris hatósági rendszert vizsgáló 2015-ös IRRS-misszió folytatásaként idén ősszel ismét hazánkba látogat a NAÜ szakértői delegációja. A követő misszió a korábbi jelentésben foglalt észrevételek és javaslatok kezelését fogja ellenőrizni – mondta. Felszólalásában kitért arra is, hogy a magyar kormány szükségesnek tartja a NAÜ központi szerepének fenntartását a globális nukleáris védettség fokozásában.

A NAÜ legnagyobb éves rendezvényének számító közgyűlését Bécsben tartják 2018. szeptember 17-21. között. A tanácskozásra a 170 tagállamon felül a világ minden tájáról érkeztek nemzetközi és nem kormányzati szervezeteket képviselő résztvevők. A közgyűlés kiemelt kísérőrendezvényének számít az idén huszonegy ország részvételével zajló Tudományos Fórum, amelynek kiemelt témája a nukleáris tudomány szerepe a globális éghajlatvédelemben, így az éghajlatváltozás negatív hatásainak enyhítésében, a nyomon követésben és az éghajlati alkalmazkodás elősegítésében.