Szituációs tréning a demencia-gondozásról

Juhász Ágnes előadása a Csengey központban Fotó: TelePaks

Juhász Ágnes előadása a Csengey központban Fotó: TelePaks

Nincs a demencia-gondozásnak hagyománya Magyarországon, így hiánypótló szerepet töltött be az a szituációs tréning, melyet a Veled is Törődünk Egyesület szervezésében Juhász Ágnes, elismert demencia-szakértő tartott a kulturális központban.

A Veled is Törődünk Egyesület önkormányzati pályázaton 160 ezer forintot nyert demencia szimulációs tréning megtartására. Mint azt Kávási Brigitta, az egyesület elnöke, egyben a Paksi Életfa Idősek Otthonának igazgatója elmondta: köztudott, hogy az idősek otthona bővítés előtt áll, és szeretnének demens részleget is kialakítani benne. Ezért a szakembereket próbálják elindítani azon az úton, hogy mire az új szárny elkészül, kellő hozzáállás és tudás birtokában legyenek a demens idősek ápolását illetően. Az idősek otthona munkatársai közül nemcsak a szakápolók vettek részt a tréningen, hanem a technikai személyzet is, hiszen mindannyian kapcsolatba kerülnek demenciában szenvedő emberekkel, és itt megtapasztalhatták, milyen hozzáállással, módszerekkel tudnak nekik segíteni.

Juhász Ágnes demencia-szakértő tartotta az érzékenyítő tréninget, aki ausztrál minta alapján adoptálta Magyarországra a programot. Mint mondta, a tréning azért népszerű, mert az elméleti mellett gyakorlati elemei is vannak: a résztvevők átélhetik, milyen demenciával élni, milyen nehézségekkel küzdenek a demens emberek látásukkal, hallásukkal, érzékelésükkel, memóriájukkal kapcsolatosan, majd a nap végén a problémák mellé megoldásokat rendelnek. Konkrét gyakorlati technikákat tanulhatnak arra vonatkozóan is, hogyan orvosolják a demenciában szenvedők esetleges deviáns agresszív vagy kihívást jelentő viselkedését.

Kávási Brigitta azt is elmondta, hogy többször ültek már szkeptikusan tanfolyamokon, de most pozitív visszacsatolást kapott a résztvevőktől. A nagy érdeklődés miatt a későbbiekben civilek számára is szeretne az egyesület hasonló programot meghirdetni – tette hozzá az intézményvezető.