Várják a kérelmeket a fűtési támogatásokra

A kép illusztráció. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök archív
A kép illusztráció. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök archív

Kétféle kérelmet nyújthatnak be az önkormányzathoz azok a lakosok, akiknek problémát okoznak a fűtési szezon miatt számlák. A paksiak idén az önkormányzat által biztosított támogatás mellett a kormányhoz is pályázhatnak.

– A téli rezsicsökkentés keretében a kormány kiterjesztette a programot. A vezetékes gázzal és a távhővel fűtő háztartások mellett idén azok is pályázhatnak, akik eddig nem részesültek támogatásban. Érintettek azok, akik tűzifával, szénnel, brikettel, fűtőolajjal, palackos vagy tartályos gázzal fűtenek a téli időszakban. A támogatás nem kérhető a kizárólag elektromos áramot használó háztartások esetében – tájékoztatott Péterné Iker Ivett, a humán osztály vezetője.

Mivel a kérelem nem szociális alapú, bárki pályázhat, de háztartásonként egy beadványt lehet benyújtani. Amennyiben a kérelmezőnek jár a támogatás, igazolást kap erről, majd az önkormányzat közbeszerzési eljárás útján kiválasztja azokat a vállalkozásokat, akik biztosítani tudják az igényelt tüzelőanyagokat. Ezt követően egyszeri, természetbeni támogatásban részesülnek a pályázók. A kormány az önkormányzatokat bízta meg a pályázatok lebonyolításával, ezért a kérelmet a polgármesteri hivatalban kell leadni, hasonlóan a helyi fűtési támogatáshoz.

Az önkormányzat rendkívüli települési támogatás keretében biztosítja ezt a segítséget a szociálisan rászorulók részére, tűzifa formájában. A maximum háromfős háztartások esetén 15, a háromnál több fős háztartások esetén pedig maximálisan 20 mázsa tűzifa igényelhető, amelynek a szállításáról is gondoskodik az önkormányzat.

Péterné Iker Ivett arra is felhívta a figyelmet, hogy a kérelmeket – mindkét támogatás esetén – legkésőbb október 15-ig lehet benyújtani, ezt követően nincs rá mód. A formanyomtatványok letölthetők a paks.hu honlapról, illetve átvehetők a hivatal portáján vagy a szociális csoportnál. Bővebb információ telefonon és személyesen is kérhető a paksi polgármesteri hivatalban.