Először adták át a Csengey kulturális központ elismerését

Ahogy arról már beszámoltunk a Szépkorúak Hete programsorozat, valamint a Konzervgyári Nyugdíjasklub fennállásának ötödik évfordulója alkalmából nyitottak kiállítást Volt egyszer egy konzervgyár címmel a Csengey Dénes Kulturális Központban. Szabó Péter, Paks polgármestere köszöntötte a megjelenteket, Herczeg József, a konzervgyár egykori üzemvezetője pedig megnyitotta a tárlatot, felidézve a konzervgyár történetét.

Nagy érdeklődés kísérte az egykori konzervgyár történetét bemutató kiállítás megnyitóját. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Nagy érdeklődés kísérte az egykori konzervgyár történetét bemutató kiállítás megnyitóját. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A Szépkorúak Hetét és az azt nyitó Volt egyszer egy konzervgyár című kiállítást is a Csengey Dénes Kulturális Központ szervezte. Tell Edit, az intézmény igazgatója elmondta, hogy elsősorban a gyári mindennapokat megörökítő fotók érkeztek felhívásukra, de a központ emeleti kiállítótermében jellegzetes konzervgyári ládát, szatyrot, címkéket, dokumentumokat is megtekinthetnek az érdeklődők, és belelapozhatnak Kródi József tárlattal azonos című könyvébe. A kiállításmegnyitót követően Bacsó Péter Szikrázó lányok című filmjét nézhették meg az érdeklődők.

A hét folyamán egészségügyi szűrésekre, vizsgálatokra várták a nyugdíjasokat, tartottak nagymamák délelőttjét, melynek keretében felelevenítették a kukoricamorzsolás, kukoricadarálás hagyományát, néprajzi témájú elbeszéléseket hallhattak és kukoricaprószát kóstolhattak az idősek. Az Alkotók délutánján az egykori konzervgyár épületében beszélgettek az időskorúak, Majsai Réka művészettörténész segítségével képeslapot készíthettek és megtekinthették az egykori üzemcsarnokban működő Paksi Képtár aktuális kiállítását is. A Színes délelőttön dalok, versek hangzottak el szépkorúak előadásában a kulturális központ színháztermében, a Dunakömlődi Faluházban pedig megtartották a Csendül a nóta rendezvényt. Kirándulhattak is a nyugdíjasok Szálkára, Grábócra, zenés esten táncolhattak, és részt vehettek cseresznyési pikniken is. A rendezvénysorozatot október 1-jén, az idősek világnapján, Kökény Attila koncertje zárta.

Tell Edit összegzésképpen elmondta: a Szépkorúak Hetén több mint kétezren látogattak el a Csengey Dénes Kulturális Központ által szervezett programokra, vették igénybe a szépészeti szolgáltatásokat, az egészségügyi szűréseket, vizsgálatokat. A hét érdekessége az volt, hogy a kulturális központ munkatársai idén adták át először a Csengey Támogató címet azoknak a nyugdíjasoknak, akik az elmúlt két évben önkéntes munkájukkal támogatták a Csengeyben dolgozók munkáját. Ebben az évben Hanol Józsefné, Juhász Józsefné és Becker Jánosné vehették át az elismerést a programsorozatot záró ünnepi esten.