Megoldódott a Fortuna Rádió ügye

Döntést hozott a Médiatanács: a paksi 96.3 MHz-en a PAKS FM Kft.-t hirdette ki nyertesként az újabb frekvenciapályázaton. A pályázat eredményeként a tulajdonosi kör hét évre kap helyi rádiós médiaszolgáltatási jogosultságot. A cég mögött a Fortuna rádió jelenlegi tulajdonosi köre, Strasszer Andrea és dr. Strasszer Tamás áll. A Médiatanáccsal való szerződés aláírása heteken belül várható, áll a cég sajtóközleményében.

Strasszer Andrea tulajdonos-ügyvezető elmondta: a két év alatt a két pályázattal együtt 26, 287 oldalnyi beadvány született annak érdekében, hogy a paksi rádió ne hallgasson el. A paksi helyi rádiós frekvencia ügye ezzel több mint két év után oldódik meg.

Mint ismeretes, a Fortuna rádiót működtető Rádió 96.3 Kft. médiaszolgáltatási jogosultsága 2017. júniusban járt le. Magyarországon a rádiókat ezidáig 7+5 éves ciklusokban működtethették az adott állami frekvencián pályáztatás útján nyertessé nyilvánított cégek. A Fortuna rádió 2016. novemberében adhatta be első pályázatát a frekvenciáért, a paksi stáb mellett a tamási Hullám Média Kft. is versenybe szállt.

A pályázat eredményét 2017. márciusában hirdette ki a Médiatanács: a grémium érvénytelenítette a paksi frekvencia pályáztatását azzal az indokkal, hogy a pályázatok alaki, illetve tartalmi hibát tartalmaztak. A döntés ellen a pályázók, így a Rádió 96.3 Kft. is fellebbezett, amit a Fővárosi Bíróság elutasított, így ez ellen a döntés ellen is fellebbezést nyújtott be a cég. A bírósági eljárás 14 hónapig húzódott, 2018. júliusban ért véget azzal az eredménnyel, hogy a Rádió 96.3 Kft. fellebbezését végleg elutasította a Fővárosi Törvényszék, így a cég elveszítette rádiós médiaszolgáltatási jogosultságát, viszont a rádiónak a jogorvoslati eljárás végéig nem kellett elhallgatnia, a Médiatanács újabb és újabb 60 napos hosszabbítással engedélyezte a műsorszórást.

A bírósági eljárás lezárulta után úgy tűnt, hogy az utolsó 60 napos hosszabbítás végén, 2018. augusztus 17-én éjfélkor végleg elhallgat a Fortuna rádió, a Médiatanács azonban úgy döntött, hogy újra kiírja a frekvenciapályázatot a paksi 96.3-as MHz-re, a Fortuna rádió pedig lehetőséget talált arra, hogy az újabb pályáztatás lezárultáig se kelljen elhallgatnia. Az új pályázatot 2018. október 8-án adta be a PAKS FM Kft., amely ezúttal egyedüli indulóként szállt versenybe. Az eredményt a Médiatanács november 20-án kedden állapította meg, a nyertessel a döntést ma (11.20.) telefonon közölték.

Strasszer Andrea hangsúlyozta, hogy különösen köszöni a jelenleg 17 fős stáb kitartását. Egy olyan hosszan tartó, bizonytalan időszakon vannak túl, amely mindannyiukat megviselt és sok veszteség érte a céget és a kollégákat is. Hozzátette, hogy azt a kreatív energiát amit eddig a megmaradásukra kellett fordítaniuk, most a folytatásra fogják, és amennyiben a rádió működését segítő támogatók is úgy gondolják, az újra felálló tehetséges csapat által a hallgatóság egy lokálisabb, frissebb, trendibb rádiót élvezhet.

A Fortuna Rádió stúdiója. Fotó: Fortuna Rádió/korábbi felvétel
A Fortuna Rádió stúdiója. Fotó: Fortuna Rádió